De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 29 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Senator Pormes genoot
onterecht ww-uitkering

   
 

door Martijn Koolhoven DEN HAAG - Het Eerste-Kamerlid Sam Pormes (GroenLinks) moet aan de uitkeringsinstantie Cadans een onterecht genoten ww-uitkering van Hfl.40.000 terugbetalen. Candans is de uitkeringsinstantie voor onder meer zorg en welzijn.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
Eerste-Kamerlid Sam Pormes (GroenLinks).
Pormes kwam vlak vóór de aanslagen in Amerika in opspraak omdat bleek dat de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) hem jarenlang op de korrel heeft gehad, onder meer vanwege zijn betrokkenheid bij Molukse terreuracties.

De Cadans-woordvoerder heeft tegenover De Telegraaf desgevraagd bevestigd dat de senator het geld moet terugbetalen. Pormes is tegen de beslissing van Cadans in beroep gegaan.

Het gaat om de periode juli 1994-maart 1995 en de periode maart 1995-november 1996, waarover de senator volgens Cadans ten onrechte uitkeringsgeld heeft opgestreken.

Pormes was in die periode bestuurslid van de Stichting Masiun in Assen, die zich bezighield met hulpprojecten van verslaafde Molukse jongeren. Volgens Candans heeft de GroenLinks-senator ten onrechte aanspraak gemaakt op de ww-uitkering omdat hij nooit in loondienst is geweest bij de stichting. Omdat de secretaris van de stichting tegenover de opsporingsdienst van Cadans ontkende dat hij de werkgeversverklaring van Pormes had ondertekend, deed Cadans tegen Pormes aangifte bij justitie in Assen wegens valsheid in geschrifte.

Maar justitie zag af van vervolging wegens gebrek aan bewijs. Los daarvan zette Cadans de vordering op de Molukker door.

Cadans heeft de door de stichting ten onrechte afgedragen premiegelden terugbetaald, maar eist op haar beurt ook de ten onrechte uitgekeerde uitkeringsgelden terug.

Tegenover De Telegraaf zegt Atlantis Maryanan, voormalig secretaris van de Stichting Masiun, dat: "Pormes de werkgeversverklaring voor de aanvraag van zijn ww-uitkering zelf heeft ingevuld en daarmee een ww-uitkering heeft weten op te strijken. Zonder dat de overige bestuursleden er achter zouden komen dat hij zelf op de loonlijst heeft gestaan van Masiun", aldus de ex-secretaris van de stichting, die toevoegt: "Ik wist niet anders dan dat bestuursleden, zoals gebruikelijk, niet in loondienst konden komen van de stichting."

Atlantis Maryanan: "Handschriftonderzoek heeft wel aangetoond dat Pormes de werkgeversverklaring heeft ingevuld, maar het krabbeltje bij mijn naam (van de secretaris, MK) was niet te achterhalen vanwege ontbrekende handschriftvergelijking. Pormes heeft toegegeven de verklaring zelf te hebben ingevuld. De vervalsing van mijn handtekening is dus waarschijnlijk door een kaboutertje gedaan. Want ook de directeur Manuputty en de administrateur Salakory hebben de betreffende werkgeversverklaring niet onder ogen gehad. Dit hebben zij destijds bij de aanhouding van Pormes verklaard."

Sam Pormes bevestigt desgevraagd dat hij met Cadans een "verschil van mening heeft over mijn werknemerschap voor de Stichting Masiun" en dat hij beroep heeft aangetekend. Wat betreft de valsheid in geschrifte zegt het Eerste-Kamerlid: "Het openbaar ministerie heeft de zaak geseponeerd. De heer Maryanan heeft de mogelijkheid gehad om tegen het besluit van het openbaar ministerie, om mijn zaak te seponeren, beroep aan te tekenen. Dat heeft hij niet gedaan."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 29 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.