De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 21 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Roda JC leeft nog
   
 

BORDEAUX - Het getoonde spel stemde tot tevredenheid, maar in de kleedkamer overheerste vooral de teleurstelling. Na het laatste fluitsignaal besefte Roda JC dat het een unieke kans had laten liggen om een belangrijke stap dichter bij overwintering in de UEFA Cup te komen. Tegen het zwak spelende Girondins Bordeaux misten de Limburgers de koelbloedigheid, waardoor de schaarse kansen die ze kregen onbenut bleven. Een moment van onachtzaamheid in de ditmaal solide defensie leverde de Fransen alsnog de minimale 1-0 zege op.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Fatih Sonkaya ontwijkt een tackle van Bordeaux-speler Bruno Basto in het door Roda met 1-0 verloren duel. (Foto: REUTERS)
Trainer Georges Leekens had het vooraf gezegd. Proberen een doelpuntje mee te pikken in de uitwedstrijd, kan het grootste wapenfeit zijn voor een goede uitgangspositie over twee weken in Kerkrade. "De twee à drie kansen die een topploeg als Girondins weggeeft, moet je dan wel benutten", waarschuwde de Belg. Maar juist in de afronding schutterde de ploeg die in het koude Bordeaux eigenlijk geen kind aan de sterrenformatie uit de wijnstad had.

"Deze nederlaag was niet nodig geweest, daarom baal ik enorm", concludeerde aanvoerder Kevin van Dessel. "We hebben de kansjes gehad. Verdedigend hadden we het onder controle. Een klein foutje werd echter meteen afgestraft. Dat is een domper, maar er is nog niets verloren. Eindelijk stond er weer een collectief. Daar moeten we vertrouwen uit putten."

Met een puike tactiek ving Leekens de zware personele problemen op. Zonder vijf basisspelers bleek de selectie in de stad aan de Garonne in de breedte sterk genoeg te zijn. Al moet er ook gezegd worden dat Girondins enorm tegenviel. Bij de Fransen was nauwelijks creativiteit, terwijl de balsnelheid (normaal een van hun sterkste punten) veel te laag was. Leekens positioneerde zijn team perfect. Zijn voetbalfilosofie, het elftal laten spelen naar je eigen kwaliteiten en naar die van de tegenstander, pakte goed uit.

"Het was niet de zwakte van Girondins, maar de verdienste van Roda JC", concludeerde Leekens. "De organisatie stond op één moment na perfect. Alleen leden we af en toe te snel balverlies. Aanvallend willen we het nog te overhaast en te mooi doen. Jammer, want de 1-1 had er zeker in gezeten."

Met een aangepast 3-5-2-systeem wist Roda JC de tegenstander probleemloos vast te zetten. In het centrum van de laatste linie stonden Gerrie Senden, Regillio Vrede en Mark Luijpers goed gepositioneerd, waarnaast Fatih Sonkaya en Kevin van Dessel vooral defensief de flanken voor hun rekening namen.

De gevreesde stormloop van Girondins bleef uit. De op papier veel sterkere opponent kreeg nooit een veldoverwicht. In de eerste helft zorgde enkel een vrije trap van de Portugese international Paulo Pauleta voor enig gevaar. De Limburgers hadden daarentegen wel kansjes om de zo gekoesterde tegengoal te scoren. In de achtste minuut onthield de scheidsrechter hen een penalty toen Christian aanvaller Yannis Anastasiou in het strafschopgebied duidelijk zichtbaar omver trok. Bij balovernames miste Roda JC echter enkele keren de snelle balcirculatie om te profiteren van de ruimte die Bordeaux vrij gaf.

Net na rust was er een moment van onachtzaamheid in de Roda-defensie. Rechtsback David Jemmali gaf een perfecte voorzet op de vrijstaande Paulo Miranda die probleemloos raak kopte: 1-0. De achterstand bracht geen paniek, want tien minuten later had de teleurstellend spelende Anastasiou de gelijkmaker moeten maken. Oog in oog met de keeper raakte hij de bal verkeerd op de wreef, waarna Tchoutang in de rebound ook nog eens faalde. Het zijn die schaarse momenten waar topploegen zich in het internationale voetballen onderscheiden. Zeker wanneer je op deze wijze het Europees zo belangrijke uitdoelpunt kunt maken.

Dat een 1-0 thuiszege in de eerste wedstrijd een goed resultaat is, bewees België vorige week tegen Tsjechië. Over twee weken wordt het voor Roda JC immers een heel ander verhaal. Dan moet het tegen deze opponent zelf het spel gaan maken. "Natuurlijk had ik graag gezien dat de ploeg hier gescoord had, maar gezien het wedstrijdbeeld kan ik niemand iets verwijten", zei Leekens. "Ik vind 1-0 een rottige uitslag, maar we hebben nog een kans. Het zal alles of niets worden, zeker met de dodelijke counter van Bordeaux. Maar dat soort wedstrijden maakt voetbal juist zo leuk."

Bordeaux (Fra)-Roda JC (Ned) 1-0 (0-0). 49. Miranda 1-0. Scheidsrechter: Ivanov (Rus). Toeschouwers: 6000. Gele kaart: Miranda (Bordeaux), Sonkaya (Roda JC).

Bordeaux: Ramé; Afandu, Roche, Costa en Sommeil; Jemmali, Dhorasoo, Miranda (69. Smertin) en Basto (83. Batlles); Pauleta en Christian.

Roda JC: Roorda; Senden (78. Rudge), Vrede en Luypers; Sonkaya, Nygaard, Van Dijk, Lawal en Van Dessel; Tchoutang (69. Vandenbroeck) en Anastasiou.

Hapoel Tel Aviv (Isr)-Lokomotiv Moskou (Rus) 2-1 (1-0). 42. Osterc 1-0, 56. Ismaelov 1-1, 89. Domb 2-1.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 21 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.