De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 21 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  OESO ziet economie pas
in 2003 weer herstellen

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verwacht pas in 2003 een duidelijk herstel van de economische groei en de export. Volgend jaar zal de situatie nauwelijks verbeteren en de investeringen zullen zelfs de komende jaren achter blijven lopen bij de groei.

Dat schrijft de organisatie in haar gisteren verschenen World Economic Outlook, waarin de economische situatie van de 30 aangesloten industrielanden wordt doorgelicht. De OESO is daarmee de eerste die 2002 als jaar van economisch herstel afschrijft. De meeste economen en instituten gaan er vooralsnog vanuit dat de economie in de tweede helft van komend jaar weer zal aantrekken.

De terreurdaden hebben de wereld volgens de OESO echter een veel zwaardere slag toegebracht. De economieën van de OESO-landen zullen in de tweede helft van dit jaar voor het eerst in twintig jaar iets krimpen en blijven begin volgend jaar nog heel zwak. Over heel 2001 wordt voor het OESO-gebied een economische groei verwacht van 1% tegen een eerdere schatting van 2% in mei.

Het Nederlandse kabinet wordt door de in Parijs gevestigde OESO opgeroepen de arbeidsparticipatie te vergroten en een politiek van loonmatiging te voeren. De krappe arbeidsmarkt in Nederland kan de komende jaren een belemmering worden voor economisch herstel, aldus de organisatie. Met haar hoogste inflatie binnen de EU en dientengevolge aanhoudende druk op de lonen, is Nederland een zorgenkind. Als de huidige ontwikkeling doorzet wordt de concurrentiekracht van ons land geschaad.

Voor Nederland ziet de OESO dit jaar 1,4% groei, een fractie minder dan de 1,5% van het CPB. Maar minister Zalm (Financiën) zei het afgelopen weekeinde bij een IMF-vergadering in Ottawa dat die 1,5% vermoedelijk niet zou worden gehaald. Voor volgend jaar komt de OESO dan op 1,6%, iets meer dan de 1,3% die het IMF voorziet voor de hele eurozone. De Nederlandse groei in 2002 wordt gevoed door de belastingverlagingen die de consumptie een impuls geven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 21 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.