De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 21 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  MOGELIJKHEDEN IN THUISMARKT BENELUX ZIJN ZEER BEPERKT
Fortis zoekt in
China met name
'groei van morgen'

   
 

UTRECHT/BRUSSEL - Bankverzekeraar Fortis boekt nog altijd 80% van zijn winst in thuismarkt de Benelux. De 'groei van morgen' zal er niet vandaan komen, realiseert men zich ook in Brussel en Utrecht. "Daarvoor zijn de huidige marktaandelen te groot."

Groeien moet het Belgisch-Nederlandse concern dan ook buiten de Benelux, onder meer in Azië. De goede uitgangspositie die Fortis daar in China heeft, is het gevolg van stom geluk en de aandeelhouders moeten geduld hebben: "Het zal nog wel lichtjaren duren voordat China écht de belofte inlost die is."

Aan het woord is Joop Feilzer, lid van Fortis' executive committee en verantwoordelijk voor de private banking- en vermogensbeheeractiviteiten van het concern. Eerder deze maand tekende Feilzer namens Fortis een samenwerkingsovereenkomst met het Chinese effectenhuis Haitong Securities. Zodra de Chinese autoriteiten het toestaan, kunnen Fortis en Haitong met een joint venture van start op het gebied van vermogensbeheer.

Vermogensbeheer? Wat valt er in een land met een besteedbaar inkomen per hoofd van de bevolking van 1880 per jaar in vredesnaam aan vermogen te beheren? "Zo'n 1,7 miljard sowieso", hebben de analisten van Fortis Investment Management (FIM) Azië becijferd. Dat zijn de spaartegoeden die Chinezen aanhouden. "De rente op die tegoeden is erg laag", weet Feilzer. Het is dan ook een kwestie van tijd en de Chinese spaarder gaat op zoek naar alternatieven.

Lena Tan, hoofd Research van FIM Azië, raamt de markt voor financiële dienstverlening in China op zo'n 25 miljard. "Het illegale circuit is tien keer groter", vermoedt ze. In China zijn volgens Tan een slordige 7000 'onafhankelijke financiële adviseurs' actief. Het gaat dan vooral om personen die in het verleden bewezen hebben geld te kunnen verdienen met geld. Vrienden en kennissen vertrouwen de 'adviseurs' hun spaargelden toe in de hoop een leuk rendement te behalen.

En dat terwijl het algemene beeld dat Chinezen van deze adviseurs hebben ronduit slecht is. De adviseurs zijn in het verleden in opspraak geraakt door koersmanipulatie op de beurs van Shanghai. "Ze gebruikten de ingelegde gelden om de koersen van bepaalde aandelen omhoog te jagen", legt Tan uit. "De waarde van de fondsen liep zo ook op. Op die manier konden de adviseurs hun beloftes inlossen."

Voordat Chinese spaarders dan ook en masse overstappen op beleggingsfondsen, zal nog heel wat water door de Gele Rivier stromen, denkt ze. "Wat nodig is, is een professionalisering van de branche." Als daarmee ook het vertrouwen in fondsbeheerders kan worden hersteld, én de welvaart neemt toe, zullen ontevreden spaarders die een hoger rendement willen vanzelf toestromen. "Economische groei in China is de sleutel", verwoordt Feilzer het.

Moet Fortis met haar vermogensbeheer-venture nog even geduld hebben, met de verkoop van levensverzekeringen kan de bankverzekeraar begin december van start. Robert Vermeulen van Fortis' representative office in Singapore erkent dat het Belgisch-Nederlandse concern geboft heeft met zijn nationale vergunning. "Er waren er zes, waarvan één slapend. Die hebben wij in de wacht weten te slepen, onder meer omdat we nog geen vergunningaanvraag hadden lopen. Met een nationale vergunning hebben we buitenlandse concurrenten als Aegon en ING Groep op drie tot vijf jaar achterstand gezet."

Om die voorsprong te behouden, wil Fortis het netwerk van zijn lokale partner Tai Ping Life zo snel mogelijk 'uitrollen'. "In de komende vijf, zes jaar hopen we per jaar vijf vestigingen te kunnen openen", aldus Vermeulen. "De concurrentie moet drie tot vijf jaar wachten voordat ze buiten Shanghai verzekeringen mogen verkopen. Tegen die tijd zitten wij in heel China."

Een alliantie met een grote Chinese bank, om daar het in Europa zo veel geroemde bancassurance-concept mee uit te nutten, zit er op korte termijn niet in, stelt de Fortis-manager met spijt. "Een overeenkomst waarbij wij onze verzekeringsproducten via het bankkanaal verkopen, is in China op landelijk niveau nog niet te sluiten", legt Vermeulen uit. "Je moet hier met bijna elk kantoor afzonderlijk afspraken maken." Bij een bank met vaak honderdduizenden vestigingen is dat onbegonnen werk, weet de Fortis-manager. Break-even draaien, moet de verzekeringsactiviteit in China over 'vier, vijf jaar'. Twee jaar verder en de aanloopverliezen moeten zijn terugverdiend. "Echt geld verdienen, gaan we pas over vijftien jaar." Aandeelhouders moeten daarmee een lange adem hebben.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 21 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.