De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 21 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Daling buitenlandse
investeringen

   
 

UTRECHT - Het aantal buitenlandse investeringen in Nederland is in de eerste helft van dit jaar met 20% teruggelopen ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Daarmee ligt Nederland in lijn met de ontwikkelingen in Europa als geheel, dat het aantal grensoverschrijdende investeringsprojecten met 19% zag afnemen.

Dat blijkt uit periodiek onderzoek van Ernst & Young. Overigens vallen de resultaten nog mee in het licht van de verwachting van de Unctad, de VN-organisatie voor handel en ontwikkeling, dat de wereldwijde buitenlandse investeringen dit jaar met niet minder dan 40% zouden teruglopen.

De afnemende groei van de wereldeconomie heeft het vertrouwen in buitenlandse investeringen behoorlijk aangetast. Vooral traditioneel aantrekkelijke investeringslanden als het Verenigd Koninkrijk (min 31%), Ierland (min 38%), Italië (min 37%) en Frankrijk (min 36%) liepen zware klappen op. De onderzoekers verwachten dat de gebeurtenissen sinds de terroristische aanslagen in de VS de animo tot investeren alleen maar minder zullen maken.

Tegenover de matige scores van andere West-Europese landen staan uitstekende prestaties van vooral Zweden (plus 95%), maar ook Finland (plus 43%) en Spanje (plus 41%). Ook besloten buitenlandse investeerders in de eerste helft van 2001 in toenemende mate hun projecten in Midden- en Oost-Europa te realiseren, met als grote uitzondering Polen, dat het aantal buitenlandse investeringsprojecten juist met liefst 51% zag teruglopen.

Nederland is door de daling ten opzichte van het recordjaar 2000 weer terug op het niveau van 1999. Desondanks behoort Nederland nog steeds tot de Europese topvestigingslocaties. Bovendien waren er per provincie grote verschillen. Zo was in de provincies Overijssel, Utrecht, Groningen en Drenthe het aantal buitenlandse investeringsprojecten in de eerste helft van dit jaar zelfs groter dan een jaar eerder.

De keuze van Nederland om in te zetten op kennisintensieve ondernemingen lijkt volgens Ernst & Young een verstandige keuze te zijn geweest, omdat het vooral die bedrijven zijn die nog steeds de meeste investeringsprojecten voor hun rekening nemen. Bedrijven uit de zakelijke dienstverlening (plus 30%) en de farmaceutische industrie (plus 13%) hebben de grootste groei laten zien. Ook bedrijven uit de softwaresector waren ondanks een daling met 36% nog steeds goed voor veel investeringen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 21 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.