De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 21 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Van der Moolen en CMG
op weg naar AEX-index

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Analisten hadden hun lijstjes al eerder klaar, gisteren was het de beurt aan beursorganisatie Euronext Amsterdam zelf. Voor het eerst gaf 'de beurs' een indicatie van de fondsen die vanaf volgend jaar maart deel uitmaken van de AEX- en Midkap-index. Met stip binnen: Van der Moolen en CMG.

Het handelshuis en de automatiseerder maken zich op voor deelname aan de belangrijkste Amsterdamse beursbarometer: de AEX. Ze nemen de plaatsen in van belbedrijf Versatel en kabelexploitant UPC.

Echte zwaarwegers zullen Van der Moolen en CMG waarschijnlijk niet worden: de eerste kreeg gisteren van de beurs een "indicatief procentueel (AEX-)gewicht" mee van 0,37%, de tweede van 0,83%. Ter vergelijking: het indicatieve gewicht van bankverzekeraar ING Groep, elektronicaconcern Philips, was- en voedingsmiddelenconcern Unilever en Koninklijke Olie is 10%.

UPC zit op het zogenoemde strafbankje.

Fondsen die deze ezelsoren van de beurs meer dan drie maanden op hebben, mogen niet langer in de AEX-index meewegen.

Versatel zien we volgend jaar terug in de Midkap. Naast het belbedrijf maken ook Fugro, Imtech en Volker Wessels Stevin vanaf maart deel uit van deze index voor middelgrote bedrijven.

Versatel lijkt in de nieuwe Midkap-index een vedergewicht te worden, met een indicatief gewicht van 0,32%. Volker Wessels Stevin (3,6%), Fugro (3,57%) en Imtech (2,17%) wegen beduidend meer, maar de echt zware jongens zijn staal- en aluminiumconcern Corus en uitzendgroep Vedior (beiden 10%).

De vier fondsen die uit de Midkap verdwijnen, zijn Van der Moolen en CMG (beiden promoveren naar de AEX), chiptoeleverancier BE Semiconductor en automatiseerder Landis.

Het gaat om een voorlopige selectie, benadrukt beursorganisatie Euronext Amsterdam. "Zowel selectie als weging (van de fondsen) kunnen nog wijzigen door aangekondigde en mogelijke toekomstige corporate events", meldt de beurs. Zo is bankverzekeraar Fortis druk doende om van haar Belgische en Nederlandse aandelen één aandeel te maken. Dat heeft ook gevolgen voor de weging van het fonds in de AEX-index: die zal naar verwachting toenemen (van 3,68% nu).

De indicatie van gisteren is op basis van de omzetgegevens tot nu toe. De definitieve selectie wordt begin volgend jaar bekendgemaakt. Dat zal blijken of Van der Moolen en CMG inderdaad deel uit zullen maken van de AEX-index.

Het wordt een spannende kerst.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 21 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.