De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 21 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Uiterst rechts beheerst
Deense verkiezingen

   
 

door Rolien Créton KOPENHAGEN - Na bijna jaar aan het roer te hebben gestaan, is de sociaal-democratische premier Poul Nyrup Rasmussen bij de gisteren gehouden parlementsverkiezingen van het politieke toneel weggevaagd. Hij zal worden opgevolgd door de liberale Anders Fogh Rasmussen. Volgens de voorlopige resultaten van gisteravond krijgt het centrum-rechtse blok 99 zetels, tegenover 76 zetels voor de linkse partijen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Pia Kjaersgaard (Foto: EPA)
De komende dagen zal er onderhandeld worden over een te vormen regeringscoalitie en alles duidt erop dat de liberalen samen met de conservatieven een minderheidsregering zullen gaan vormen. De nieuwe premier 'Fogh' liet al eerder weten de uiterst rechtse Deense Volkspartij niet in de coalitie te willen opnemen. Zijn regering is echter wel afhankelijk van de steun van de Deense Volkspartij, die volgens de voorlopige resultaten 22 zetels krijgt. De nieuwe regeringspartijen en de Deense Volkspartij zijn het volledig met elkaar eens over een flinke aanscherping van het asiel- en vreemdelingenbeleid. Wat betreft Europees beleid zullen de toekomstige regeringscoalitie en de Volkspartij echter geen zaken kunnen doen. De Deense Volkspartij verzet zich tegen elke verdere integratie, terwijl de nieuwe coalitie de bevolking heel voorzichtig warm willen maken voor de euro. Uit angst om kiezers af te schrikken, is het Europabeleid tijdens de verkiezingscampagnes echter geheel genegeerd.

Tot grote vreugde van de Deense Volkspartij stonden de afgelopen weken geheel in het teken van 'het immigrantenprobleem'. In een poging de gunst van de kiezers te winnen, probeerden politici elkaar te overtreffen met aanscherpingen van het asiel- en vreemdelingenbeleid. De nieuwe premier Anders Fogh Rasmussen wil onder andere het recht op gezinshereniging afschaffen, waarbij elk geval apart zal worden beoordeeld. Een ander voorstel geeft immigranten pas recht op bijstand na zeven jaar in Denemarken te hebben gewoond.

De Denen hielden gisteren behalve parlementsverkiezingen ook verkiezingen voor de gemeenteraad en provinciale staten. Ook bij deze verkiezingen leden de sociaal-democraten een grote nederlaag waarvoor Nyrup Rasmussen verantwoordelijk wordt gehouden. De kans bestaat dan ook dat Nyrup gedwongen zal worden af te treden.Een zonnige dag zorgde gisteren voor een historisch hoge opkomst van zo'n 85 procent.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 21 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.