De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 21 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  AMC biedt man ton
aan na diagnosefout

Van onze medische redactie

   
 

AMSTERDAM - Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft een 66-jarige man bij wie in 1995 ten onrechte alvleesklierkanker was vastgesteld, een schadevergoeding van een ton aangeboden. Daarvan had hij al eerder 65.000 gulden ontvangen.

De patiënt is ontevreden over de financiële regeling. Hij wil een bedrag van 200.000 gulden. Het universiteitsziekenhuis vindt een ton "meer dan voldoende."

Uit de diagnose bleek destijds dat er aanwijzingen waren dat de man aan alvleesklierkanker leed. De artsen wilden daarop een operatie uitvoeren waarbij veel bloed verloren gaat. Omdat de man Jehovah's getuige bleek en daarom geen bloed van anderen accepteerde, werd de operatie uitgesteld.

Operatie

Dat gaf de patiënt de tijd eerst zelf bloed aan te maken, dat vervolgens werd afgetapt voor de operatie. Toen er aanwijzingen kwamen die duidden op uitzaaiingen, kreeg de man te horen dat hij nog maar hooguit drie maanden te leven had.

Volgens AMC-woordvoerder Frank van den Bosch is in verband met gevaar voor interne bloedingen geen leverpunctie uitgevoerd, omdat de man nog niet voldoende bloed had aangemaakt.

Als hij zichzelf wel direct had laten opereren, was snel duidelijk geworden dat hij geen kanker had. Door het feit dat hij Getuige van Jehovah is, waren de artsen in hun diagnose-mogelijkheden aan handen en voeten gebonden."

Stelligheid

De diagnose op zich zelf werd goed uitgevoerd, maar er is volgens het AMC verzuimd de patiënt te zeggen dat er een kleine kans bestaat dat het uiteindelijk toch geen alvleesklierkanker blijkt te zijn. Volgens de woordvoerder is "met te grote stelligheid" gezegd dat de man nog maar een paar weken te leven had. Toen de patiënt hoorde dat zijn dagen geteld waren, heeft hij veel uitgaven gedaan, kosten die hij anders niet gemaakt zou hebben.

Uiteindelijk bleek de man geen kanker te hebben. Het ziekenhuis besloot daarop om hem een tegemoetkoming te bieden. "Dit soort fouten mag niet worden gemaakt. Als instelling moet je de verantwoordelijkheid nemen voor uitspraken die niet juist zijn", aldus de woordvoerder.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 21 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.