De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  ING afgestraft op Damrak
   
 

AMSTERDAM - Bankverzekeraar ING heeft gisteren een gevoelige klap gekregen op de Amsterdamse beurs. De beurswaarde van de groep liep met 14,9% terug.

Het bedrijf maakte gisterochtend bekend over heel 2001 een stijging van de winst per aandeel met 5% te verwachten in plaats van de eerder geprognotiseerde 17%.

De mededeling van ING Groep kwam als complete verrassing. Beleggers hielden al rekening met een lagere winstgroei dan eerder werd voorspeld, maar hadden niet gerekend op een tegenvaller in deze orde van grootte. "Zo'n drastische koersaanpassing zie je niet vaak", aldus een beurshandelaar over de winstwaarschuwing van ING Groep. "ING bleef wekenlang beweren geen reden te zien om de winstverwachting aan te passen." Het aandeel ING sloot op EUR26,60.

ING trok de hele financiële sector mee in zijn val. De financiële waarden zijn zwaargewichten in de AEX-index. Bedrijven als ING Groep, Aegon, ABN Amro en Fortis bepalen ruwweg eenderde van de index. De AEX-index moest dan ook fors terug op 450,93 punten, een verlies van 4,7%. Daarmee was Amsterdam de Europese beurs die gisteren het meest aan terrein moest prijsgeven.

Buiten Nederland bepaalden vooral niet-economische factoren de beurstemming. Het flink toegenomen aantal gevallen van besmetting van de miltvuur-baceterie joeg de vrees voor terroristische dreigingen aan. Ook de onlusten in diverse moslim-landen baren beleggers kennelijk zorgen. Londen verloor 1,6%; Parijs 2,8% en Frankfurt 2,1%.

Economen van ABN Amro houden er daarbij rekening mee dat de Europese Centrale Bank de rente dit jaar nogmaals met in totaal 50 basispunten zal verlagen. Ze schreven dit in hun maandelijkse uitgave Economisch Perspectief. De renteverlaging in Europa kan volgens de economen gebruikt worden om het vertrouwen van de financiële markten te herstellen. Daarnaast zou deze uit conjunctureel perspectief gerechtvaardigd zijn, stellen zij. "Een zwakker vooruitzicht voor de wereldeconomie en een sterkere euro hebben geleid tot een gunstiger inflatiebeeld", aldus de economen.

Philips, een andere zwaargewicht op de Amsterdamse beurs, lag eveneens onder vuur bij beleggers. Vandaag komt Philips met kwartaalcijfers naar buiten. Verwacht wordt dat het elektronicaconcern voor het tweede kwartaal op rij een verlies boekt. Ook de omzet is naar schatting met circa 16% teruggelopen. Het aandeel verloor alvast 8,0% op EUR23,19.

Netwerkbedrijf KPNQwest bleef tegen de trend in gelijk op EUR5,41. Volgens een bericht in de Financial Times staat het bedrijf op het punt om branchegenoot GTS over te nemen. GTS bezit het grootste Europese datanetwerk. Analisten zijn positief over de acquisitie. KPNQwest zelf houdt het erop dat de gesprekken nog alle kanten op kunnen gaan. Daarbovenop werd gisteren bekend dat analisten van JP Morgan hun advies voor KPNQwest neerwaarts hebben bijgesteld van 'long term buy' tot 'marketperformer'.

De midkappers hielden het verlies beperkt in vergelijking met de hoofdfondsen. De AMX-index verloor 2,4% van zijn waarde op 396,06 punten.

Het aandeel Van der Moolen hield zich daarin relatief goed staande. In verband met de notering die het beursbedrijf overmorgen aan de New York Stock Exchange krijgt, werd de publicatie van kwartaalcijfers vervroegd. Over de eerste negen maanden van dit jaar daalde de winst met 27%. Van der Moolen herhaalde de verwachting dat de winst over heel 2001 zo'n 25% lager uit zal vallen. Analisten van SNS Securities verlaagden hun koersdoel voor Van der Moolen van EUR33 tot EUR27. Het aandeel Van der Moolen verloor 2,3% op EUR23,60.

Hunter Douglas dikte 0,6% aan op EUR26,15. Die sprong is in strijd met de stap van analisten van ABN Amro. Zij verlaagden hun beleggingsadvies voor de aandelen van de Rotterdamse raambekleder van 'add' naar 'reduce'.

Tenslotte KLM. Tijdens beurs kondigde de luchtvaartmaatschappij aan een vergaande samenwerking met het Hongaarse Malev na te streven. Gisteravond werd daarop in Boedapest een toelichting gegeven. In aanloop daarop verloor het aandeel 8,1% op EUR9,05. Daarmee was KLM de grootste daler onder de midkappers.

Richard van de Crommert



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.