De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  PvdA wil rem op verstedelijking

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De PvdA heeft frontaal de aanval geopend op de plannen van haar eigen minister Pronk (Milieu) over de ruimtelijke inrichting van Nederland en wil een eind maken aan de oprukkende verstedelijking.

Volgens PvdA-fractieleider Melkert heeft het kabinet in de vijfde nota over de ruimtelijke ordening verzuimd echte keuzes te maken en moet de grens tussen stedelijke gebieden en groen veel duidelijker worden getrokken.

"Pronk leek eerst de goede kant op te gaan, maar in de definitieve plannen is het onderscheid niet helder. Het is een groot grijs gebied geworden", aldus Melkert, die de richting natuur oprukkende bebouwing en bedrijvigheid hekelde. "Iedereen die met de auto door Nederland rijdt kan dat zien."

De PvdA-fractieleider omarmde daarom gisteren het partijrapport Open land, groene steden, dat onder leiding van oud-minister Peper is opgesteld. Ook Peper had weinig lof voor de plannen van Pronk. "Zestig procent van Nederland wordt als balansgebied bestempeld. Dat is onhelder en kan een uitnodiging zijn om over de grenzen heen te gaan", aldus de ex-bewindsman. "Het land wordt zo alleen maar grijzer. Wij zijn tegen die verrommeling en versmoezeling."

Zijn partijgenoot en woordvoerder in de Tweede Kamer Duivesteijn denkt dat de PvdA de plannen van Pronk de komende maanden nog in goede zin kan bijbuigen. "Wij weten natuurlijk ook wel dat de nota van Pronk het gevolg is van een compromis in het kabinet", aldus de PvdA-er die daarmee vooral doelde op het verzet van VVD-minister Jorritsma.

Duivesteijn wil in ieder geval af van de centrale systematiek van 'rode' en 'groene' contouren die Pronk rondom stedelijke en natuurlijke gebieden heeft getrokken en wil de grenzen veel strakker trekken. In natuurgebieden mag niet gebouwd worden en ook in andere groene gebieden zal in de meeste gevallen nee moeten worden verkocht, tenzij het landschap zelf baat heeft bij de bouwprojecten.

Tegelijk wil de PvdA de komende tientallen jaren grote geclusterde steden creëren, die zo min mogelijk van de groene ruimte opslokken. Zo groeien Rotterdam, Den Haag, Delft, Zoetermeer en Dordrecht volledig aan elkaar in een ruim twee miljoen inwoners tellende metropool. Hetzelfde geldt voor andere stedelijke gebieden zoals Arnhem-Nijmegen en Amsterdam-Haarlem-Haarlemmermeer.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.