De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 3 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Kooplustigen kosten
'Amsterdam' geld

Van onze speciale verslaggever

   
 

AMSTERDAM - De bouw van twee voetgangersbruggen en het plaatsen van een corridor van hoge bouwafzettingen langs het parcours - het is tot ergernis van de organisatie onlosmakelijk verbonden met de komende editie van de Amsterdam Marathon. Minder dan drie weken voor het startschot van de 26e editie staken voorzitter Joop Waterreus en atletenmanager Jos Hermens hun onvrede over de ontstane situatie geenszins onder stoelen of banken.

Waterreus, cynisch: "Bij de marathon van Berlijn zie je nauwelijks hekken. Daar blijft iedereen gewoon netjes aan de kant van de weg staan. In Amsterdam wil men die zondag ongestoord kunnen winkelen. Die marathon vindt men alleen maar lastig."

De organisatie werkt met een totaalbudget van 1,7 miljoen gulden. Van dat bedrag wordt liefst één miljoen gulden besteed aan infrastructuur als de bouw van twee voetgangersbruggen, op de Dam en bij de Munt. Op gezag van de politie moeten verder liefst 6000 dranghekken geplaatst worden. De politie zet zelf aanzienlijk minder manschappen (350 in plaats van de 550 van vorig jaar) in, omdat men manuren wil uitsparen vanwege het huwelijk tussen Máxima en kroonprins Willem-Alexander op 2 februari 2002. Het zadelt de organisatie van de marathon wel met een extra kostenpost op.

Door dergelijke maatregelen resteert 'slechts' zeven ton voor het bijeen brengen van een aantrekkelijk deelnemersveld, overigens nog altijd meer dan afgelopen jaar. "De verhoudingen liggen scheef", meent Hermens, die benadrukt dat de gemeente Amsterdam in deze geen enkele blaam treft. Toch heeft de organisatie in sportief opzicht ook dit jaar weinig reden tot klagen. Op 21 oktober is Josphat Kiprono één van de naar verwachting acht- tot tienduizend deelnemers aan de marathon. De Keniaan won eerder dit jaar de marathon van Rotterdam in 2.06,50, de snelste jaartijd. Bovendien is Kiprono de enige atleet ter wereld die tot tweemaal toe de magische barrière van 2.07 doorbrak. In totaal legde hij de ruim 42 kilometer vijf keer af binnen de 2.08. De komst van Kiprono, die in de hoofdstad in principe zal vertrekken op een schema van 1.04 halverwege en daarmee op een eindtijd van 2.07 hoopt uit te komen, kostte de organisatie 50.000 dollar (circa 120.000 gulden). De enige landgenoot van enig niveau is medelander Tadesse Woldemeskel (pr: 2.14,01).

Opmerkelijk sterk is daarentegen het vrouwenveld. Op papier is Marleen Renders met een persoonlijk record van 2.23,43 de snelste. Daarnaast koestert Hermens hoge verwachtingen van de jonge Ethiopische Gemechu, evenals van de tot Nederlandse genaturaliseerde Russin Nadja Wijenberg, die een toptijd van 2.28,45 achter haar naam heeft staan en in Amsterdam hoopt het veertien jaar oude Nederlandse record van Carla Beurskens (2.26,34) uit de boeken te lopen. Het zou haar een bonus van 50.000 gulden opleveren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 3 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.