De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 3 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Blair laat geen spaan
heel van de Taliban

door Willem Kool

   
 

BRIGHTON - De Britse premier Tony Blair maakte de Taliban-regering gisteren duidelijk geen compromis te willen sluiten over Osama bin Laden en zijn criminele groepen. "Lever de terroristen uit of jullie geven de macht op. Het is jullie keuze", aldus Blair tijdens zijn toespraak tot het jaarlijkse Labour-congres in Brighton.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
De Britse premier met zijn vrouw Cherie. (Foto: AP)
De Labour-leider hield volgens politieke analisten zijn beste toespraak ooit. Twijfelaars aan de oorlog tegen terrorisme raakten overtuigd van de noodzaak op te treden. Blair zei: "Wat ook de gevaren van onze acties zijn, de gevaren om niets te doen zijn veel, veel groter."

Hij verwees naar de terroristische aanslagen in de VS op 11 september. "Zij hebben geen morele problemen om onschuldige mensen af te slachten. Als zij er 7000 doodden, waarom dan niet met plezier 70.000?" stelde Blair de vraag. Volgens hem was de keuze eenvoudig: "Hen verslaan of verslagen worden. En hen verslaan moeten we."

De premier noemde het Taliban-regime zwaar ondemocratisch en onderdrukkend. "Er mag niet worden gesport. Er is geen tv of fotografie. Geen kunst of cultuur is toegestaan. Alle andere geloven en alle andere interpretaties van de islam worden gruwelijk onderdrukt. Zij die hun eigen geloof hebben, worden in de cel gesmeten. Vrouwen worden op de meest afgrijselijke manieren behandeld. Eerst werden zij uit de universiteit geschopt, toen mochten meisjes niet meer naar school. Zij hebben geen wettelijke rechten en kunnen zonder mannelijke begeleiding niet de straat op. Degenen die die regels breken, worden gestenigd."

Volgens Blair worden de wapens van de Taliban betaald uit de drugsopbrengsten. "Jonge Britten laten door hun heroïneverslaving het leven. Het is een regime dat is gebaseerd op angst en drugs. De grootste drugsmarkt van de wereld is Afghanistan en deze wordt gecontroleerd door de Taliban. Negentig procent van de heroïne op Britse straten komt uit Afghanistan."

Blair onderstreepte diverse keren dat het Westen niet overreageert. "Wij zijn ons niet te buiten gegaan. Er waren geen raketten de eerste nacht na de aanslagen. Wij willen geen onschuldigen doden. Wij willen gerechtigheid. Laat niemand zeggen dat de islam wordt gestraft, want er vloeide bij de aanslagen bloed van christenen, joden en andere gelovigen maar ook bloed van onschuldige moslims." De Britse premier stelde dat hij samen met de Amerikanen de gerechtigheid zijn loop wil laten nemen.

De internationale coalitie die daartoe wordt opgebouwd moet in zijn ogen niet alleen militair worden gebruikt maar later ook worden aangewend om de arme bevolking in Afghanistan een menswaardig en democratisch leven te gunnen. Hij sprak zijn afschuw erover uit dat de VS door velen in moslimlanden als het kwaad worden gezien. Blair: "Mensen zeggen dat we nu in actie komen omdat de VS zijn aangevallen. Zij hebben het over een dubbele standaard. Maar toen Milosevic aan zijn etnische zuiveringen begon in Kosovo hebben wij ook gehandeld. En nu staat hij terecht."

Hij noemde de VS ondanks haar fouten het voorbeeld van een geciviliseerde samenleving die de mensenrechten en de democratie respecteert. "Ik denk aan een zwarte in grote armoede geboren man die chefstaf werd van het leger en nu de minister van Buitenlandse Zaken van de VS is. Ik vraag me eerlijk gezegd af of dit in Groot- Brittannië zou kunnen", aldus Blair. Hij kreeg een daverende staande ovatie en werd alom geprezen voor zijn duidelijke, indrukwekkende en weloverwogen woorden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 3 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.