De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 3 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Bin Laden-familie
verfoeit Osama

door Joost de Haas

   
 

BOSTON - De 31-jarige broer van Osama bin Laden is 'diep bedroefd' en 'terneergeslagen', maar weigert uit de VS te vluchten. Abdullah bin Laden, advocaat in Boston behartigt de familiezaken in het land dat zijn broer de oorlog heeft verklaard. Maar het valt hem allemaal vreselijk zwaar, zo laat hij weten wanneer deze krant hem opzoekt in een appartementencomplex in de wijk East Cambridge.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Osama bin Laden (Foto: REUTERS)
De schatrijke Saoedische Bin Laden-familie verfoeit de telg die wordt beschouwd als het vermeende meesterbrein achter de terreuraanvallen op New York en Washington. Uit vrees voor bedreigingen en vergeldingsacties zijn 24 familieleden uit de VS geëvacueerd op last van de koninklijke familie van Saoedi-Arabië, met wie de dynastie al decennia lang nauwe banden onderhoudt.

Abdullah bin Laden is het enige prominente familielid dat achterbleef in de VS. De als briljant omschreven jurist waakt over de omvangrijke Amerikaanse financiële belangen van de familie. Abdullah spreekt op rustige toon, maar zijn stem breekt als de terreurhorror van 11 september ter sprake komt. "Ik kan er nog steeds niet goed over praten, houdt alstubieft op", zo meldt hij over de huistelefoon in het zwaar beveiligde appartementengebouw aan Rogers Street. Abdullah studeerde in 1994 af aan de universiteit van Harvard. In hetzelfde jaar verbrak de familie alle banden met Osama bin Laden. Zelf heeft Abdullah al sinds 1989 geen enkel contact meer gehad met zijn oudere broer.

Een paar keer per dag belt Abdullah met de New-Yorkse public relations-agent Tim Metz die door de familie in de arm is genomen. Metz: "Ze zijn er helemaal kapot van en proberen zo goed en zo kwaad als het gaat de luwte op te zoeken. De Bin Ladens zijn van oudsher zeer gehecht aan hun privacy."

Abdullah heeft namens zijn broers en zusters tegenover Metz zijn angst geuit voor wraakacties tegen de familie. "Maar ze willen hier niet openlijk over klagen, omdat ze beseffen dat die vrees natuurlijk in het niet valt bij al het leed dat duizenden mensen is aangedaan", aldus Metz.

Osama bin Laden heeft zo'n vijftig broers en zusters; een deel van de familie woont sinds jaren in de VS, waar de Bin Ladens onroerend goed bezitten aan de noordoost kust en in Florida en Texas. Volgens Metz hebben minstens twee andere broers van Osama bin Laden de wijk genomen naar Saoedi-Arabië, alsmede een twintigtal familieleden dat in de VS studeerde. "Ze zitten de storm uit en hopen over enige tijd weer terug te komen."

Het bewijs tegen hun verstoten broer lijkt intussen met de dag sterker te worden. Zo blijkt uit verhoren van familieleden in Saoedi-Arabië dat Osama bin Laden kort voor de aanslagen per telefoon aan zijn moeder liet weten dat hij voorlopig geen contact meer met haar zou opnemen, omdat er 'iets groots' stond te gebeuren. De moeder, vierde en laatste vrouw van stamvader Mohammed, ontving het verontrustende telefoontje op haar vakantieadres in de Syrische hoofdstad Damascus.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 3 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.