De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 3 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  FNV: Sombere scenario's economie niet overtuigend
Vakcentrale handhaaft
looneis van 4 procent

Van onze economische redactie

   
 

DEN HAAG - De vakcentrale FNV is er nog niet van overtuigd dat de economische groei volgend jaar tegenvalt en handhaaft daarom voorlopig haar maximale looneis van 4 procent.

Dat zei FNV-voorzitter De Waal gisteren na het overleg tussen minister Vermeend (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en de voorlieden van de werkgevers- en werknemersorganisaties.

Premies

Wel steunde De Waal het beroep dat de werkgeversvoorzitters Schraven (VNO-NCW) en De Boer (MKB-Nederland) op Vermeend deden om de werkgeverspremies voor de wao en ww verder te verlagen en zo de miljarden-overschotten in de sociale fondsen weg te werken.

Vermeend zegde toe een onderzoek te laten uitvoeren naar de economische effecten van een dergelijke premieverlaging. De werkgevers verwachten hiervan een positief effect op de investeringen en winstgevendheid van het bedrijfsleven, wat goed uitkomt als de economische tegenwind aanwakkert.

Vermeend presenteerde enkele sombere scenario's, waaruit blijkt dat de economie in ons land in 2002 waarschijnlijk niet met de eerder verwachte 2 procent groeit, maar met maximaal zo'n 1 tot 1,5 procent. Daardoor loopt bijvoorbeeld de werkloosheid met zo'n 80.000 personen op tot 320.000.

CPB-cijfers

Vandaar dat Vermeend en de werkgevers bij de vakbeweging nog eens extra aandrongen op loonmatiging. Maar De Waal wil eerst nieuwe berekeningen zien van het Centraal Planbureau (CPB) waaruit de economische tegenvallers al dan niet blijken.

"Ik wil niet lelijk doen, maar de door Vermeend gepresenteerde scenario's waren niet bepaald overtuigend", aldus De Waal.

Afgesproken is dat de sociale partners de koppen bij elkaar steken zodra deze nieuwe CPB-cijfers er zijn. Blijkt dat het volgend jaar inderdaad minder gaat, dan moet de FNV-achterban op 19 november maar beslissen of de looneis omlaag moet, aldus De Waal. "Maar dat zal een moeilijke klus zijn, want in onze bonden wordt her en der gezegd dat die 4 procent zelfs te weinig is".

De Waal wees onder meer op de hoge inflatie in 2001. "De inflatie is hoger dan de gemiddelde loonstijging. Dat voelen de mensen in hun portemonnee en dat moeten we volgend jaar compenseren." Het christelijk vakverbond CNV had haar looneis uitgesteld tot 15 oktober, maar overweegt deze nu nog verder door te schuiven in afwachting van de CPB-cijfers.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 3 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.