De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Dikke scholieren naar
Olympische tienkamp

Van een onzer verslaggevers

   
 

BRUSSEL - Nederland telt te veel dikke scholiertjes, die hun tijd met televisie of spelcomputer doorbrengen. Een lessenpakket van de Nederlandse sportfederatie NOC*NSF over de Olympische Spelen moet kinderen uit de laatste jaren van het basisonderwijs weer in beweging krijgen.

De bedoeling is 35.000 leerlingen van duizend basisscholen rondom de Olympische Winterspelen in Salt Lake City een eigen tienkamp te laten houden. Daarnaast moet het lessenpakket leerlingen ook kennis bijbrengen over geschiedenis, economie en cultuur van de Olympische Spelen en deelnemende landen.

Activiteiten

Ook vier groepen van middelbare scholieren worden bij het project betrokken. Zij krijgen de taak om voor leerlingen van de basisschool activiteiten te organiseren. Uiteindelijk mogen ook meer dan duizend basisscholen deelnemen aan het project. "Hoe meer, hoe liever", aldus G. Wegener, directeur internationale zaken van NOC*NSF, gisteren in Brussel.

NOC*NSF steekt 300.000 gulden in het project. De sportfederatie krijgt daarnaast voor het project subsidie van de Europese Commissie. De proef is onderdeel van een Europees programma om scholieren via het Internationaal Olympisch Comité (IOC) weer aan het sporten te krijgen. Ook in Frankrijk en Italië wordt met vergelijkbare projecten begonnen.

Zomerspelen

De sportfederatie hoopt dat rondom de zomerspelen van 2004 in Athene een nog groter aantal leerlingen op school aan een olympische dag zullen deelnemen. Europese commissaris Reding (Sport en Onderwijs) en het IOC willen leerlingen via promotie van sport op school niet alleen in beweging brengen, maar ook respect voor andere waarden bijbrengen.

Verwijzend naar de aanslagen in de VS stelde IOC-voorzitter Rogge dat "sport een school van tolerantie en respect is. Op het sportterrein gaat alles goed, maar problemen zoals racisme vind je rond de velden. Kinderen zelf aan sport laten doen leidt tot meer respect voor elkaar".

Als de proefprojecten in Nederland, Frankrijk en Italië succesvol zijn, wil eurocommissaris Reding ook vergelijkbare lessenpakketten in de andere EU-lidstaten aanbieden. Volgens NOC*NSF kan het Olympisch project een begin zijn van een grotere sportcompetitie tussen scholen in verschillende regio's of steden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.