De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Rijderscarrousel met Verstappen op volle toeren
Mika Hakkinen met verlof
   
 

MONZA - Het zat er al een tijdje aan te komen en de geruchten werden ook steeds sterker, maar gisteren maakte tweevoudig wereldkampioen Mika Hakkinen op Monza bekend dat hij er een jaartje tussenuit knijpt. De 32-jarige Fin liet op de eerste trainingsdag voor de Formule 1 Grand Prix van Italië echter nadrukkelijk weten dat hij 2002 als een sabatsjaar beschouwd en dat er van een definitief afscheid van de racerij geen sprake is.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Uit piëteit met de slachtoffers en nabestaanden van de ramp in Amerika, heeft Ferrari de reclame-uitingen op de bolides vervangen door een zwarte neus.
Tegelijkertijd kondigde McLaren-Mercedes de twee rijders voor komend seizoen aan, met als grote verrassing dat niet testrijder Alexander Wurz, evenmin de Duitser Nick Heidfeld, maar Hakkinens jonge, getalenteerde landgenoot Kimi Raikkonen de nieuwe teamgenoot wordt van David Coulthard.

"Een droom gaat in vervulling", zei de 21-jarige Raikkonen, die vorig jaar nog in de Formule Renault reed en dit seizoen zijn Formule 1-debuut maakte bij het team van Peter Sauber, waarvoor ook ex-Formule 3000-kampioen Heidfeld uitkomt. Met zijn prestaties verbaasde hij de ganse Formule 1-familie. "Ik ben blij dat een landgenoot mijn plaats gaat innemen en ik wens hem het allerbeste", vertelde Hakkinen die het verlofjaar voornamelijk zal gebruiken om meer aandacht aan zijn vrouw Erja en zoon Hugo te schenken, terwijl hij tevens verklaarde "zijn racebatterij te gaan opladen".

"Formule 1 heeft mijn hele leven beheerst sinds ik in 1974 begon te karten. Door de intensiteit van mijn vak heeft mijn naaste omgeving het vaak niet makkelijk gehad. Hoewel dit seizoen voor mij en het team teleurstellend is verlopen, heeft mijn beslissing daarmee niets te maken. Ik heb het team gevraagd een pauze in te lassen om van mijn gezin te gaan genieten en mentaal fit te zijn als ik in 2003 wil terugkomen", aldus Hakkinen, hoewel zowel McLaren-baas Ron Dennis als Mercedes-sportchef Norbert Haug gisteren geen garantie af gaven dat Mika weer in hun gelederen wordt opgenomen.

Het verlof van Hakkinen heeft grote invloed op de rijderscarrousel, die nu weer volop in beweging komt, omdat er een plekje bij Sauber vrijkomt. Gevraagd aan Jos Verstappen of hij ondanks zijn contract bij Arrows ook in de markt is, liet de coureur weten "dat alles mogelijk is in de Formule 1. Maar voorlopig blijft het koffiedik kijken". Zeker is wel al dat de Maleisische coureur Alex Yoong, die gisteren evenals de Tsjech Tomas Enge zijn Formule 1-debuut maakte, ook volgend jaar voor het Minardi-team van Paul Stoddart zal rijden, wat voornamelijk te danken is aan de gulle gaven uit het tropische land. Enge, die over een ruime F3000-ervaring beschikt, vervangt voorlopig de nog uitgeschakelde Luciano Burti bij het team van Alain Prost.

Zoals aangekondigd stond de Formule 1-wereld gisteren stil bij de terreuraanslagen in de Verenigde Staten, maar de herdenking duurde geen drie minuten, zoals de EU had verzocht, maar slechts 60 tellen. Ferrari maakte daarentegen een goede beurt door de scharlaken bolides van Michael Schumacher en Rubens Barrichello te ontdoen van alle reclame-uitingen en de neuzen van de wagens zwart te spuiten uit piëteit met de slachtoffers en nabestaanden in Amerika. Die daad vond geen navolging bij de overige teams. Het Arrows-team van Jos Verstappen was echter wel zo tactvol om een nieuwe Nederlandse sponsor met Europese vertakkingen (Trust uit Dordrecht, een fabrikant van computeronderdelen) pas na het weekeinde officieel te presenteren.

In de nagalm van de tragische gebeurtenissen van afgelopen week was het een sfeerloos dagje op het circuit, waar later in de middag een hevig noodweer losbarstte. De Formule 3000-training moest zelfs worden afgebroken omdat afgebroken boomtakken op de kletsnatte baan belandden. De droge Formule 1-sessies lieten zien dat de Williams-rijders met hun krachtige BMW-motoren vandaag en morgen van zich zullen doen spreken, maar de meesten in het rennerskwartier zijn nu al van oordeel dat er dit weekeinde weinig te vieren zal vallen.

Wie ook van zich deed spreken, was de Italiaanse coureur Jarno Trulli, die in tegenstelling tot wereldkampioen Schumacher een dag eerder, zich wel duidelijk uitsprak over de terreuraanslagen in de VS. Hij kreeg dan ook de handen op elkaar toen hij bewogen verklaarde: "Dit is niet alleen een tragedie voor Amerika, maar voor de gehele wereld. Er valt hier straks niks te vieren als je ziet wat daar is gebeurd.

Nog steeds worden we er aan herinnerd als je 'sochtends de tv aanzet. Het is verschrikkelijk. Maar de Formule 1 is net als andere sporten een manier om te zeggen dat het leven doorgaat en dat ze (de terroristen) de slag niet hebben gewonnen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.