De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nederlandse visserij
Europees voorbeeld

door Huib Boogert

   
 

BRESKENS - De Nederlandse visserij is een lichtend voorbeeld voor de overige Europese visserijnaties. Vooral het Nederlandse systeem om de Noordzee-visvangsten te controleren zou ook elders ingevoerd moeten worden. Dan is er een vrijwel waterdichte controle op naleving van het door de EU opgelegde quota.

Dat meldde gisteren een delegatie van de Europese Commissie en het Europees Parlement na afloop van een bezoek aan Nederland.

De EU-delegatie liet zich in de vissersplaats Breskens uitgebreid inlichten over de wijze waarop de Nederlandse vissers via zogenaamde Biesheuvel-groepen elkaars visvangsten controleren. Door onderlinge verkoop kunnen ze bovendien vangstrechten bijkopen. Daardoor zijn er weinig overtredingen van de quotavoorschriften.

De europarlementariërs lieten zich, op uitnodiging van het Productschap Vis en van de Nederlandse vissector, vertellen hoe het negen jaar oude Nederlandse systeem in de praktijk werkt. Ze informeren zich nu, omdat in 2003 het nieuwe Gemeenschappelijke Visserij Beleid (GVB) van kracht wordt. Het huidige GVB wordt door de EU als mislukt beschouwd. Daarom wordt nu de Nederlandse wijze van quotanaleving diepgaand bekeken.

"Het lijkt me zinvol om andere landen over te halen tot de Nederlandse manier van onderlinge controle", zei de vice-voorzitter van de visserijcommissie in het Europees Parlement, de Fransman Hugues Martin, gisteren in Breskens na afloop van het bezoek. "Het probleem is echter dat de Europese lidstaten eerst akkoord moeten gaan voordat wij als Europees Parlement ja of nee kunnen zeggen. Dat is een barrière."

Volgens de Nederlandse europarlementariër A.J. Maat willen buitenlandse vissers voorlopig weinig weten van het Nederlandse systeem. "Ze denken dat het bedoeld is om de quotawetgeving te ontduiken. Het tegengestelde is echter waar. Het werkt juist uitstekend. Dat heeft de Nederlandse vissector vandaag overtuigend aangetoond."

Wél vroeg het Nederlandse visserijbedrijfsleven aan de EU om de Spaanse en Portugese vissers ook na 2003 de toegang tot de Noordzee te ontzeggen. Omringende staten vinden de Noordzee hún visgebied. De Spanjaarden en Portugezen hebben echter per 2003 óók het recht er te vissen. Ze zouden financieel gecompenseerd moeten worden voor hun bereidheid om weg te blijven, vindt Nederland.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.