De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beurs van Tokio put
hoop uit zwaluw
die geen zomer maakt

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Op de effectenbeurs van Tokio is gisteren verheugd gereageerd op het naderende faillissement van supermarktconcern Mycal. Beleggers leken van mening dat het dichtdraaien van Mycals geldkraan - door huisbankier Dai-Ichi Kangyo Bank (DKB) - betekent dat banken eindelijk serieus werk maken van hun zogenoemde oninbare-leningenprobleem.

Deskundigen waarschuwen echter voor te veel optimisme. "Het is nog te veel het verhaal van die ene zwaluw." In Japan is het nog lang geen zomer, menen ze.

De belangrijkste Japanse aandelenindex - de Nikkei 225 - mocht gisteren maar liefst 395,80 punten (4,1%) bijschrijven op 10.009,89. Daarmee maakte de Nikkei een deel van het verlies van eerder deze week weer goed. De index noteert overigens nog altijd rond de laagste niveaus sinds 17 jaar.

Handelaren brachten de 'rally' in verband met berichten in Japanse media. Supermarktconcern Mycal zou zijn pogingen om de organisatie te herstructureren staken en uitstel van betaling aanvragen.

Huisbankier DKB wil het op drie na grootste supermarktconcern van Japan niet langer financieel de hand boven het hoofd houden, zo luidde het. Gaat Mycal daadwerkelijk over de kop, dan betekent dat het grootste bankroet uit de Japanse geschiedenis, faillissementen van financiële instellingen buiten beschouwing gelaten.

"De markt heeft duidelijk zitten wachten op tekenen die erop wijzen dat de oninbare-leningenproblematiek serieus wordt aangepakt", verklaarde strategisch analist Hirokazu Yuihama van Daiwa de koerswinsten op de beurs van Tokio. "Dit zou wel eens zo'n teken kunnen zijn."

De handel in het aandeel Mycal zelf werd onderbroken. Vlak vóór dat moment noteerde het 22,1% lager, op een laagste punt ooit van 53 yen. Nissan Construction, onderdeel van Mycal en belangrijk toeleverancier, moest 26% terug, tot 43 yen.

Econoom Hein Schotsman van ABN Amro waarschuwt beleggers toch vooral op hun hoede te blijven. "Als ik nog twee, drie keer eenzelfde bericht tegenkom, dan zeg ik: de banken zijn serieus ergens mee bezig." Nu is het volgens Schotsman nog "te veel het verhaal van die ene zwaluw". En die maakt geen zomer, weten we allemaal, hoe graag we dat ook zouden willen.

Wandelaars in Tokio kijken naar het koersverloop op de effectenbeurs. Bovenaan staat de winst van de Nikkei 225.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.