De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Landis-personeel
ontvangt bonus bij
vrijwillig vertrek

   
 

AMSTERDAM - Automatiseerder Landis inventariseert dit weekeinde hoe het zijn overtollige personeel van zich af zal schudden. Het bedrijf schrapt 300 plaatsen. Dat is 10% van het totale personeelsbestand. Vorige week hoopte bestuursvoorzitter Paul Kuiken van Landis het af te kunnen met natuurlijk verloop. Maar dat lijkt niet haalbaar. Nu al wordt personeel in vaste dienst gemaand op zoek te gaan naar ander werk. Maandag of dinsdag zullen personeelsorganisaties worden ingelicht over de definitieve plannen van het bestuur.

Tientallen medewerkers van de telecomdivisie ontvingen afgelopen donderdag een brief waarin ze 24 uur werd geboden om te reageren op een gouden handdruk van twee maandsalarissen. "Indien u niet in gaat op ons voorstel, verwachten wij dat u zich vanaf heden actief gaat oriënteren op de arbeidsmarkt buiten Landis", schrijft het bedrijf zijn medewerkers.

Dit weekeinde zal het bestuur van Landis gebruiken om te inventariseren welke maatregelen genomen zullen worden om het personeelsbestand te verminderen. Het bedrijf is in de problemen gekomen door de zwakke telecommarkt. Landis Public Networks, de telecomdivisie van de onderneming, lijdt al enige tijd verliezen. Er werken ruim 300 mensen bij dit bedrijfsonderdeel. Dat er wat moet gebeuren, is duidelijk. Er is onvoldoende werk voor iedereen. Sommige werknemers zitten al meer dan drie maanden thuis.

Een deel van die werknemers heeft al kennis kunnen maken met de eerste pogingen van de automatiseerder om het natuurlijk verloop van personeel te stimuleren. Er zijn persoonlijke gesprekken met medewerkers in vaste dienst gevoerd waarin de noodzaak tot personeelsreductie werd toegelicht. Daarbij werd hen twee keuzes geboden: óf direct weggaan met de eenmalige bonus óf direct gaan solliciteren, zodat een vertrek aanstaande is.

Onhandige communicatie van het kader verscherpt de onrust onder het personeel. "Die eerste optie komt Landis natuurlijk erg handig uit", reageert een teleurgestelde werknemer. "Omdat ik dan zelf ontslag neem, kom ik vervolgens in de ww. Er zit weinig anders op dan het dringende verzoek om te solliciteren ter harte te nemen."

Volgens financieel directeur John Bus is er weinig aan de hand. Er is nog geen enkel besluit genomen. Het natuurlijk verloop bij Landis kwam de afgelopen jaren uit op 10 tot 15%. "De afgelopen maanden hebben wij niet gemerkt dat het verloop minder is geworden," zegt hij. Hij herhaalde de woorden van bestuursvoorzitter Paul Kuiken vorige week: we hopen het af te kunnen zonder gedwongen ontslagen. "Wel proberen we het natuurlijk verloop een handje te helpen", geeft Bus toe. Bij Landis heet dat: inventariseren hoeveel personeelsleden er vrijwillig willen opstappen. Bus zal het dit weekeinde te nemen besluit ten aanzien van de personeelsreductie niet openbaar maken.

Het lijkt er op dat de hardste klappen zullen vallen bij de telecomdivisie. Maar de Landis-directeur wijst er op dat ook bij andere divisies gesneden zal worden in het personeelsbestand.

De ondernemingsraad heeft de afgelopen week zo goed als dagelijks contact gehad met het bestuur van Landis over het te nemen maatregelen. Een vertegenwoordiger van de ondernemingsraad verwacht dat dat voorlopig zo zal blijven. "Er heerst grote onrust onder het personeel." Ook hij vreest dat het Landis-bestuur de problemen niet kan oplossen met alleen natuurlijk verloop. "De afgelopen jaren was het natuurlijk verloop inderdaad hoog. Maar toen was nog sprake van een exploderende IT-markt. Die situatie is volledig veranderd. Mensen houden hun banen tegenwoordig weer langer vast."

De nood voor een oplossing wordt groter naarmate meer klanten van Landis weglopen, zoals nu volgens de OR het geval zou zijn. De ondernemingsraad heeft alle Landis-medewerkers vorige week geïnformeerd over "de ernstige situatie waarin Landis verkeert". Daarin werd melding gemaakt van de belofte van het bestuur dat er geen sprake zal zijn van ontslag van collega's in vaste dienst. Maar die belofte werd afgelopen week dus al verbroken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.