De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Eigen huis opeten (III)
   
 

AMSTERDAM - Lang niet iedereen beschikt over een goed pensioen. De praktijk leert dat met name vrouwen op wat gevorderde leeftijd soms niet of nauwelijks aanspraak kunnen maken op een redelijke oudedagsvoorziening, omdat ze vroeger nooit in een pensioenfonds zijn opgenomen. Het bezit van een eigen huis met een beperkte of geen hypotheek is dan soms de enige mogelijkheid om het besteedbaar inkomen aan te vullen. Daartoe moet het eigen vermogen dat in het huis aanwezig is worden aangesproken.

In Rotterdam is een onderneming gevestigd onder de aansprekende naam 'Anders wonen, beter leven'. Deze onderneming richt zich op de doelgroep van mensen die een eigen huis hebben en die een deel van de waarde liquide willen maken. Uitgangspunt is dat ze in dat eigen huis blijven wonen en dat bij de berekening van het maandelijkse extra inkomen er voldoende geld ter beschikking blijft om latere zorg mogelijk te maken.

Aan de hand van een voorbeeld kan worden uitgelegd hoe dit werkt. Stel dat iemand een huis heeft met een waarde van zeven ton waarop geen hypothecaire lening meer rust. Anders wonen, beter leven zegt dan in staat te zijn om onafhankelijk van het inkomen dat iemand geniet een hypothecaire lening te regelen van 67,5 procent van de waarde. De lening komt in dit geval uit op ƒ448.000. De kosten die met het vestigen van de hypotheek verbonden zijn stelt men op ƒ11.200, zodat netto een bedrag van ƒ436.800 beschikbaar komt. Over de opgenomen lening wordt een rente berekend van ƒ25.536 per jaar. Dit bedrag is onder het nieuwe belastingregime niet meer fiscaal aftrekbaar. De overige lasten van het huis die ook niet meer aftrekbaar zijn worden gesteld op ƒ11.795 per jaar, zodat de totale jaarlijkse woonkosten uitkomen op ƒ37.331.

De opgenomen lening van netto ƒ436.800 wordt in dit voorbeeld gesplitst in twee delen. Het eerste deel van ƒ249.396 stelt in staat om gedurende vijftien jaar maandelijks een bedrag van ƒ1000 vrij op te nemen om het besteedbaar inkomen aan te vullen. Het tweede deel van ƒ187.404 wordt geplaatst in een beleggingsdepot. Voor het beheer van dat depot heeft men een overeenkomst aangegaan met DamStaete Beleggingsgroep in Amsterdam. Zij beheren onder meer het Premium Fund, een fonds dat belegt met een beheersbaar risico via bescherming door opties. In de berekeningen wordt ervan uitgegaan dat over een langere periode een gemiddeld rendement van 8% op het beschikbare geld kan worden gemaakt, waaruit tevens de rente op de hypothecaire lening kan worden voldaan. Op deze wijze wordt dus een deel van de lening gebruikt voor aanvulling op het besteedbaar inkomen, terwijl het andere deel via een uitgekiende belegging op waarde blijft. Tenslotte blijft een buffer in het eigen huis aanwezig, omdat de opgenomen hypotheek tot 67½% van de waarde is beperkt. Daarmee kan ook een eventuele waardedaling van het huis en het depot worden opgevangen.

Dit is maar een voorbeeld hoe iemand aanvullend besteedbaar inkomen kan verkrijgen. Het kan een mogelijkheid zijn voor iemand die het eigen huis gedeeltelijk wil opeten. Daarbij moet wél worden bedacht, dat met belegging van een deel van het opgenomen bedrag risico wordt gelopen. 'Anders wonen, beter leven' is gevestigd aan de Schiekade 830 in Rotterdam.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.