De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Bedrijfsleven
steunt Amerika

Van onze economische redactie

   
 

AMSTERDAM - Nederlandse bedrijven met vestigingen in de VS zijn begonnen met allerlei inzamelingsacties om de slachtoffers van de ramp in Amerika te helpen. Zo zal het Amerikaanse personeel van bierbrouwer Heineken de hulpdiensten in New York van gratis bier voorzien.

"Verder doneert ons personeel bloed en wordt er geld gegeven door Heineken zelf", zegt een woordvoerster. Het hoofdkantoor van Heineken Amerika staat even buiten Manhattan, in White Plains. "Gelukkig is iedereen ongedeerd, maar veel mensen woonden wel op Manhattan. Daardoor zijn we er zeer bij betrokken", aldus een woordvoerster.

Medicamenten

Ook Ahold is meteen tot actie overgegaan. De Amerikaanse supermarktketen Stop & Shop van de Zaanse grootgrutter heeft gisterochtend een truck vol medicamenten, voedsel en batterijen vanuit Boston richting New York gestuurd. De truck is bestemd voor het Leger des Heils.

Verder heeft Ahold USA gisteren het American Heroes Fund opgericht. Klanten en medewerkers van de 318 Stop & Shop-winkels kunnen daar geld in storten. Ahold USA zal het fonds aanvullen met 1 miljoen dollar.

Ook Unilever tast diep in de buidel. Het bedrijf maakte gisteren bekend 2 miljoen dollar te zullen schenken aan de kinderen van de slachtoffers. Daarnaast zal het Amerikaanse Unilever Fonds de giften van individuele werknemers van het concern verdubbelen.

ING Groep en verzekeraar Aegon stellen reeds ingekochte advertentietijd en -ruimte ter beschikking aan het Rode Kruis, zodat de hulporganisatie alle oproepen en mededelingen kwijt kan. ING heeft eveneens besloten de bedragen die medewerkers zelf doneren, te verdubbelen.

Op de vestigingen van de twee Amerikaanse ABN Amro-dochters in de Mid West worden nu collectebussen voor het Amerikaanse Rode Kruis neergezet. "Verder zal de bank zelf ook geld doneren", aldus een woordvoerder.

Geen collecte

De samenwerkende hulporganisaties in Nederland zien geen enkele aanleiding een inzamelingsactie te houden voor de getroffen Amerikanen.

Grote inzamelingsacties worden in de regel slechts gehouden voor door natuurrampen of oorlogen geteisterde derde wereld- en voormalige oostbloklanden.

"Het Amerikaanse congres heeft tientallen miljarden dollars vrijgemaakt", weet Jaap Zeekant, directeur van de Nationale Eurocollecte. "We hebben hier niet te maken met een financieel probleem. Wij tonen onze betrokkenheid met het leggen van een bloemetje en een paar minuten stilte."

De Nederlandse liefdadigheidsinstellingen zeggen ook geen signalen vanuit de Nederlandse bevolking te hebben ontvangen die duiden op een behoefte geld te geven voor Amerika.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.