De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Taliban dreigen VS
   
 

KABOEL - De Taliban zullen "op andere manieren" wraak nemen als de Verenigde Staten hun land zullen straffen voor de terreuraanslagen op New York en Washington, zo heeft de woordvoerder van het Afghaanse regime gisteren aangekondigd.

Op dezelfde dag riepen de Taliban in de hoofdstad Kaboel tijdens het vrijdaggebed de moslims, waar ook ter wereld, op een blok te vormen tegen VS. "O moslims van de wereld, wij moeten ons verenigen als de VS ons aanvallen", kregen de gelovigen in de moskeeën te horen.

Intussen maken de inwoners van Kaboel zich op de stad te ontvluchten. Zij zijn bang dat een vergeldingsactie van Amerika niet lang op zich zal laten wachten.

Amerika heeft gezworen niet alleen de daders van de terreuracties, maar ook hen die hun onderdak boden, te zullen treffen. De hoofdverdachte van de aanslagen is de Saoedische topterrorist Osama bin Laden, die in Afghanistan woont als 'gast' van de Taliban. Maar volgens mollah Mohammed Omar, de leider van de Taliban, is Bin Laden onschuldig.

In een verklaring die gisteren door de Afghaanse ambassadeur in Pakistan werd voorgelezen, noemt Omar de beschuldigingen aan het adres van Bin Laden onterecht. "De wijze waarop de aanslagen werden uitgevoerd, bewijst de onschuld van Bin Laden omdat Osama geen piloten heeft en er geen pilotenopleiding is in Afghanistan", aldus de verklaring van de Talibanleider.

Pakistan

Ook Pakistan wacht de toorn van de Taliban. Op een verzoek van de VS zich aan te sluiten bij de strijd tegen het wereldwijde terrorisme, heeft de Pakistaanse leider Musharraf zijn "volledige medewerking" toegezegd.

"Als Pakistan meewerkt...dan kan het wachten op de vijandschap van de Afghanen, die gevaarlijker is dan wat dan ook", waarschuwde de woordvoerder van de Taliban.

Uit alle luidsprekers in de Afghaanse hoofdstad galmde gisteren de oproep om de krachten te bundelen tegen "de Amerikaanse agressor".

"Amerika heeft oorlog tegen ons aangekondigd omdat hij als vijand van Allah zijn corrupte ideologie wil doordrukken", zo luidde een van de preken.

Een andere priester verklaarde dat de campagne van de VS ter onderdrukking van de moslims al begonnen is voordat de Taliban in 1996 aan de macht kwamen.

"Allah zegt dat een christen en een jood nooit je metgezel zullen worden, tenzij je je godsdienst afzweert, en dat is wat Amerika en Israël willen", hield de geestelijke zijn gehoor voor. (Reuters)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.