De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  VS KLAAR VOOR WRAAK

door Joost de Haas

   
 

NEW YORK - Met bloedend hart treft Amerika alle voorbereidingen voor een omvangrijke, mogelijk jarenlange militaire slag tegen het terreurnetwerk van Osama bin Laden en de regimes die terreur ondersteunen.

De Senaat gaf president George W. Bush gisteren het groene licht voor het gebruik van 'al het noodzakelijke' militaire geweld en maakte 40 miljard dollar vrij voor noodhulp en vergelding.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Amerika treft voorbereidingen voor een omvangrijke militaire slag. (Foto: AP)
Het ministerie van Defensie roept 30.000 tot 50.000 reservisten op als eerste stap op weg naar een grotere militaire mobilisatie. De reservisten moeten helpen bij de verdediging van het vasteland van Amerika. Het is voor het eerst sinds de Golfoorlog tegen Irak in 1991 dat zij worden opgeroepen. Het Pentagon beschikt in totaal over zo'n 1,2 miljoen reservisten.

Oorlogsschippen

De eerste Amerikaanse aanvallen zouden op z'n vroegst dit weekeinde kunnen worden gelanceerd. De VS-strijdkrachten in de Golfregio zijn in staat van paraatheid gebracht. Een contingent oorlogsschepen onder leiding van het vliegdekschip USS Enterprise bevindt zich in de Arabische Zee, klaar om de aanval te openen op Afghanistan waar Bin Laden zich zou schuilhouden.

Groot-Brittannië heeft ook een 'task force' naar het gebied gestuurd, bestaand uit het vliegdekschip HMS Illustrious, het helikoptervliegdekschip HMS Ocean en twee atoomonderzeeërs.

Naast het afvuren van kruisraketten wordt op de langere termijn de inzet van grondtroepen overwogen voor een invasie van Afghanistan. Op de grootste legerbasis van de VS, Fort Bragg in North Carolina, zijn reeds alle verloven ingetrokken voor minstens duizend militairen. Op de basis zijn 42.000 militairen gelegerd. Het transport van troepen zal, als eenmaal het bevel is gegeven, op zijn hoogst enkele weken duren.

Saddam

De Amerikaanse onderminister van Defensie, Paul Wolfowitz, heeft ronduit verklaard dat de VS aan de vooravond staat van een lange en moeizame strijd, niet alleen tegen terreurbolwerken, maar ook tegen regeringen en staten die het terrorisme steunen. Hij noemde daarbij de Iraakse president Saddam Hoessein 'een onderdeel van het probleem' en sprak letterlijk over het 'beëindigen van staten' die terreur sponsoren.

De regering-Bush zegt inmiddels over genoeg bewijs te beschikken voor de betrokkenheid van Bin Laden bij de vernietiging van het World Trade Center in New York en de gedeeltelijke verwoesting van het Pentagon, waarbij vele duizenden doden zijn gevallen.

De aanslagen, die twee tot vijf jaar voorbereiding hebben gevergd, zouden mede zijn gefinancierd door Irak. Ook wordt volgens bronnen bij inlichtingendiensten onderzocht of Bin Laden hulp heeft gehad van Hezbollah-terroristen en leden van de Fatah-beweging van Jasser Arafat.

De slachtoffers werden gisteren herdacht tijdens een nationale gebedsdienst in de kathedraal van Washington. Naast president Bush en zijn vrouw Laura waren de ex-presidenten Bill Clinton, Jimmy Carter en Gerald Ford aanwezig bij de uiterst emotionele dienst.

Vice-president Dick Cheney bleef uit veiligheidsoverwegingen in afzondering op het presidentiële buitenverblijf Camp David. Na afloop van de dienst, die mede werd geleid door een rabbijn en een imam, reisde Bush naar New York waar hij een bezoek bracht aan het de krater van het WTC.

De eerste lichting reservisten moet helpen bij de nationale verdediging van de VS. Het land is na de monsterlijke aanslagen omgetoverd in een zwaarbewaakte vesting. Boven steden als New York, Washington, Chicago, Los Angeles en San Francisco wordt het luchtruim beveiligd door gevechtsvliegtuigen en toestellen met het waarschuwingssysteem AWACS.

Tot de ingezette jets behoren F16's, F15's, Hornets en Tomcats. De Awacs (Airborne Warning And Control Systems) kunnen in een vroeg stadium dreigende aanvallen signaleren. Aan de oostkust van de VS patrouilleren de zeestrijdkrachten, waaronder de vliegdekschepen John F. Kennedy en George Washington, alsmede torpedobootjagers uitgerust met het geavanceerde Aegis-radarsysteem.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.