De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Terrorisme niet te
bestrijden zonder
hulp moslimlanden

door Frank van Vliet

   
 

CAIRO - De terreuraanslagen in de Verenigde Staten hebben niet alleen Israël diep geraakt, maar ook andere landen in de regio, zoals Egypte, Jordanië en Saoedi-Arabië die hun eigen problemen hebben met moslimextremisten.

Ook uit de hoek van de radicalen komen sympathiebetuigingen voor de VS. Zo heeft de Egyptische radicale moslimbroederschap de aanslag op Amerikaanse burgers veroordeeld, net als landen als Syrië en Libië, niet bepaald vrienden van de VS. Zelfs een conservatieve Iraanse geestelijke liet gisteren in Teheran tijdens het vrijdaggebed weten, dat de aanslagen zijn "hart gebroken" hadden.

Washington zal echter vooral geïnteresseerd zijn in de houding van Egypte, Jordanië en Saoedi-Arabië, landen met de nodige ervaring met terrorismebestrijding en kennis van de duistere netwerken van de terroristen. Jordanië bijvoorbeeld voorkwam in 1999 nog een aanslag van Bin Laden op de plaatselijke toeristenindustrie.

Israël

Natuurlijk zal ook Amerika's onvoorwaardelijke vriend Israël zijn specialistische kennis met de VS willen delen. Verwacht wordt echter dat dit op de achtergrond gaat gebeuren. Amerika zal niet al te direct met de joodse staat geassocieerd willen worden omdat het de steun van een deel van de Arabische wereld nodig zal hebben wil het succesvol kunnen zijn in de 'oorlog tegen terrorisme'.

Net als in de Golfoorlog zal de VS Arabische partners nodig hebben, al is het alleen maar omdat ze hun luchtruim nodig hebben. Het is niet voor niets dat George Bush sr. in de VS zijn afkeuring uitsprak over de woedeuitbarstingen tegen de moslimbevolking in zijn land. Als architect van de strijd tegen Saddam Hoessein beseft 'vader Bush' dat een algemene anti-Arabische houding niet in het voordeel van de VS is.

In hoeverre de al dan niet oprechte golf van sympathie in de Arabische wereld voor de VS zich in daden zal vertalen, is nog onduidelijk. Zoals altijd wordt het balanceren op een koord dat gespannen staat tussen enerzijds omvangrijke Amerikaanse steun en anderzijds de sluimerende anti-Amerikaanse gevoelens van een deel van de bevolking.

Het is voor islamitische staten heel moeilijk om in te stemmen met een oorlog tegen Afghanistan, het land dat Bin Laden een schuilplaats biedt. Zo'n offensief zal snel gezien worden als weer een aanval op geloofsgenoten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Osama Bin Laden. (Foto: REUTERS)
Richt Amerika zijn pijlen op terroristische groepen in het algemeen, dan lopen ook organisaties als de Hezbollah in Libanon, het Democratische Front voor de Bevrijding van Palestina met thuisbasis in Syrië en Hamas en de Islamitische Jihad in de Palestijnse gebieden gevaar. Dat zijn groeperingen die op veel meer sympathie in de Arabische Wereld kunnen rekenen dan Bin Laden.

Hoewel binnen een deel van de Arabische wereld zeker niet zachtzinnig wordt omgesprongen met moslimfanaten, bestaan er zoveel tegenstrijdige belangen dat Amerika op eieren zal moeten lopen om hier een breed front tegen terrorisme te creëren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.