De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Herdenking op tv
door dreigende
korantekst gevolgd

Van een onzer verslaggevers

   
 

HILVERSUM - De Nederlandse Moslim Omroep (NMO) heeft zich de woede van de Nederlandse televisiekijker op de hals gehaald. Na de drie minuten stilte op televisie, gisteren om 12.00 uur, begon een programma van de NMO met dreigende koranteksten.

Met de aanslagen in de VS vers in het geheugen werden in het arabisch onder andere de volgende teksten opgelezen: "Zeg tegen hen die ongelovig zijn: jullie zullen overwonnen worden en in de hel verzameld. Dat is pas een slechte rustplaats", en "Zij die ongelovig zijn: hun bezittingen en hun kinderen zullen hun bij Allah volstrekt niet baten. Zij zijn brandstof voor het vuur."

De teksten werden Nederlands ondertiteld. Een inderhaast in elkaar geknutselde titelbalk met verontschuldigingen mocht niet baten; na de uitzending regende het woedende telefoontjes.

Ook de redactie van deze krant werd door tientallen geschokte mensen gebeld. NMO-directeur Frank William put zich uit in verontschuldigingen. "Ik heb er alle begrip voor dat mensen geschokt reageren, dit had nu nooit uitgezonden mogen worden."

De meeste bellers spraken bedreigingen uit aan het adres van de omroep. "Sommige mensen hadden begrip voor onze fout, anderen zeiden ons gebouw te zullen opblazen en ons te vermoorden", aldus de berouwvolle directeur.

Het betrof een herhaling van de uitzending op zondag. Het is gewoonte bij de NMO om de televisieprogramma's te openen met een tekstgedeelte. William wijt de ongepaste uitzending van de korantekst aan de drukte rond het nieuws over de aanslagen in Amerika. "De herhaling op vrijdag is ons helemaal ontschoten. Het was een onbedoelde menselijke fout, volstrekt zonder bijbedoelingen." De NMO-voorman zegt volledig verantwoordelijk te zijn voor het voorval.

De NMO verafschuwt naar eigen zeggen de aanslagen in Amerika. "De koran biedt helemaal geen ruimte voor zelfmoordacties. Zij die zelfmoord plegen in de naam van Allah, daar is geen ruimte voor bij de Almachtige", probeert William het gewraakte tekstgedeelte te compenseren. Volgens de directeur moeten moslims leren de koranteksten toe te passen op de 'moderne tijd'.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.