De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 15 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Extremisten
opgepakt in
Rotterdam

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Vier extremistische moslims behorend tot een internationaal fundamentalistisch netwerk met vertakkingen tot in Afghanistan zijn donderdag in De Kempenaerstraat in de Rotterdamse wijk Bergpolder door zwaarbewapende arrestatieteams in de boeien geslagen.

De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) bevestigde gisteravond opdracht tot de arrestaties te hebben gegeven.

De Belgische politie pakte gisteren bij een huiszoeking in de Brusselse deelgemeente Ukkel vier vermoedelijke moslim-fundamentalisten op, twee worden langer aangehouden. In hun appartement werden wapens en belastende documenten gevonden.

Het onderzoek naar de wapenhandel is al in mei vorig jaar begonnen. De doorbraak kwam na een tip waarschijnlijk van de Amerikaanse CIA bij de Belgische justitie, waarbij werd gewaarschuwd voor aanslagen tegen Amerikaanse doelwitten in Brussel. Vooralsnog vermoedt de Belgische politie geen enkele connectie met de daders van de aanslagen in de VS. De gearresteerden hebben wel banden met Noord-Afrikaanse radicale moslim-bewegingen.

Wereldwijd

Wereldwijd is een verwoede jacht geopend op medeplichtigen van de daders van de aanslagen in New York en Washington. Tien mensen van Arabische afkomst werden op de New Yorkse luchthavens John F. Kennedy en La Guardia gearresteerd. Drie van hen werden door zwaarbewapende agenten na een bestorming van het toestel van American Airlines geboeid afgevoerd. Later verklaarde de Amerikaanse senator Joseph Biden dat alle aangehouden volstrekt niets te maken hadden met de aanslagen.

De FBI heeft in Dallas twee mannen gearresteerd die mogelijk contacten onderhouden met terroristische groeperingen. In Miami zijn twee mannen aangehouden aan boord van een cruiseschip van Carnival Cruise Lines.

Een FBI-agent is naar de Azoren vertrokken om er twee Iraniërs te ondervragen. De twee werden een week geleden op de Portugese eilandengroep in de Atlantische Oceaan aangehouden omdat ze met een vals Nederlands en Amerikaans paspoort op een vliegtuig naar Toronto in Canada wilden stappen. Een aantal daders van de aanslagen in de VS zou via Canada het land zijn binnengekomen.

Op de Filippijnen werd in de hoofdstad Manila een hotel bestormd. De drie gasten, die de kamer hadden genomen in het Bayview Hotel waren inmiddels al gevlucht, nadat ze eerder afgelopen week waren ondervraagd omdat ze de Amerikaanse ambassade uitgebreid hadden gefilmd. De politie vond in de kamer de resten van materiaal om bommen te maken.

Osama bin Laden, de topverdachte van de aanslagen in de VS, recruteerde de afgelopen tien jaar in Europa op grote schaal moslims voor zijn terroristische organisatie. Dat zegt een functionaris van de Franse geheime dienst op basis van anonimiteit.

"De afgelopen tien jaar worden in veel West-Europese landen mensen met een islamitische achtergrond geworven om deel te nemen aan de Jihad. Bin Laden heeft een grote behoefte aan hoog opgeleide mensen voor zijn terreuroperaties. Men moet vloeiend Engels of Frans kunnen spreken en ook technisch ontwikkeld zijn", aldus de veiligheidsexpert. Een Frans paspoort komt daarbij ook van pas.

"Het is opvallend dat de meesten van hen regelmatig naar Afghanistan vlogen. Daar hebben ze naar alle waarschijnlijkheid hun training voor terrorist gekregen. Vervolgens vliegen ze weer terug naar Europa om gedurende een bepaalde periode een onopvallend bestaan te leiden. Tot het signaal wordt gegeven om in actie te komen", zegt de functionaris van de geheime dienst.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 15 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.