De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 13 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ramp kan verstrekkende gevolgen hebben voor onze economie
Nederland derde
investeerder in VS

Van onze economische redactie

   
 

AMSTERDAM - Het Nederlandse bedrijfsleven zit tot over zijn oren in de Amerikaanse economie. Daarom kan de tragedie in de VS mogelijk "verstrekkende gevolgen hebben voor de Europese en de Nederlandse economie", aldus voorzitter Jacques Schraven van het werkgeversverbond VNO-NCW.

De investeringen van Nederlandse bedrijven in de Verenigde Staten groeiden in 2000 van 125,7 miljard dollar naar het lieve sommetje van 152,4 miljard dollar, ofwel ruim 376,4 miljard gulden.

Daarmee is Nederland na Groot-Brittannië en Japan de derde investeerder in het zwaar getroffen land van president Bush.

Verder exporteerde Nederland in 2000 voor zo'n 23,5 miljard gulden naar de VS. In de eerste vijf maanden van dit jaar ging er voor 10 miljard gulden aan Nederlandse waar vooral machines en chemische producten de Atlantische Oceaan over, zo blijkt uit gegevens van de Exportvoorlichtingsdienst EVD.

Andersom is de Amerikaanse invloed in de Nederlandse economie groot: de investeringen van Amerikaanse ondernemingen in ons land groeiden in 2000 tot 285,2 miljard gulden, terwijl de import van VS-producten steeg tot 48,2 miljard gulden.

In de VS zijn ruim 600 dochters van Nederlandse of Nederlands-Britse bedrijven gevestigd. Daarvan zitten er zo'n 112 in New York en omgeving, variërend van alle grote banken, verzekeraars en multinationals tot uitgeverijen als Reed Elsevier, Dick Bruna Books en Martinus Nijhoff. Ook specialistische bedrijven als Nedship International (kredieten voor de scheepvaart), ID-NL (uitvindingen) en NedStat (software voor statistische analyses) zitten in of rond The Big Apple.

Multinationals

Tot het aantal van ongeveer 112 komt Ton Durieux van de EVD, die met een collega alle adressen heeft gecontroleerd van Nederlandse bedrijven in de VS. "De Nederlandse investeringen in de VS zijn niet alleen gegroeid door grote overnames van multinationals als Ahold, Unilever en Numico, maar ook doordat veel bedrijven uiteenlopende productielijnen zijn gestart", aldus Durieux.

Schraven zei dat het nog te vroeg is om te zeggen hoe groot de schade voor de Nederlandse economie zal zijn. "Maar de ramp zal zeker zijn weerslag hebben op Nederlandse bedrijven", aldus Schraven, oud-topman van Shell. "Met name op ondernemingen die in de VS hebben geïnvesteerd."

Volgens VNO-NCW heeft de Nederlandse export er op den duur waarschijnlijk minder last van. "Het gaat hier om veel kleinere bedragen. Bovendien kan de uitvoer zich sneller herstellen wanneer het consumentenvertrouwen in de VS weer aantrekt". Immers, stelt Schraven vast, "de economie in de VS is heel sterk en heeft een groot reactievermogen, anders dan in Europa. Het kan snel omlaag gaan, maar ook weer snel omhoog."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 13 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.