De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 6 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Paramilitaire groep wil
doorgaan met bomterreur

Van onze correspondent

   
 

BELFAST - De bomaanslag gisteren bij de Heilig Kruis-school in de grotendeels katholieke wijk Ardoyne van Noord-Belfast is opgeëist door de protestantse paramilitaire ondergrondse groep Red Hand Defenders. De groep verklaarde door te zullen gaan met bomaanslagen op katholieke ouders en agenten, die schoolkinderen beschermen. De politie heeft drie verdachten gearresteerd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (511x484, 41kb)
Paniek bij kinderen en ouders als vlakbij een bom ontploft. (Foto: REUTERS)
Ondanks het feit dat de agressie bij de school al drie dagen duurt, is er een glimp van hoop. Protestantse politici, zowel gematigde als hardliners, veroordeelden de bomaanslag op de onschuldige katholieke meisjes. Billy Hutchinson van de Progressieve Unionisten Partij (PUP) verklaarde zich "diep te schamen" voor het geweld. "Wij willen niet achteruit maar vooruit in het vredesproces", zei Hutchinson.

De eensgezinde Noord-Ierse veroordeling van de aanslag komt mede voort uit de internationale afschuw van en onbegrip over het geweld. De Britse minister voor Noord-Ierland, dr. John Reid, komt vanwege het aanhoudende geweld vandaag vervroegd terug van vakantie. Premier Tony Blair liet weten bezorgd te zijn over de situatie.

Hoofdonderwijzeres Anne Tanney van de katholieke basisschool zei dat de kinderen in heftige paniek aankwamen. "Ik gruwel en walg ervan dat kinderen zoiets kan overkomen. Het is niet te geloven dat iemand een granaat gooit", verklaarde Tanney.

UDA-vlag

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (505x511, 64kb)
(Foto: ANP)
De politie denkt dat achter de plegers leden van de Ulster Defense Association (UDA) schuilgaan, een protestantse paramilitaire groep die op grond van het vredesakkoord van 1998 gehouden is aan een staakt-het-vuren. Veel huizen in de protestantse sector van Ardoyne hebben de vlag van het UDA uithangen.

Gerry Kelly, een veteraan van de katholieke partij Sinn Fein, zei dat de bom tegen de schoolkinderen was gericht. "Ergens in een paramilitaire organisatie heeft iemand gisteravond zitten bedenken dat het een goed idee zou zijn om te proberen ze met een bom aan te vallen. De betogers moeten maar eens zeggen of dat is wat ze willen", aldus Kelly.

Aanvankelijk leek de situatie gisteren iets rustiger dan de twee voorgaande dagen. Bijna 100 meisjes, tweemaal zoveel als dinsdag en tweederde van het totale aantal leerlingen van de Heilig-Kruisschool werden door hun ouders via de omstreden route naar school gebracht. Het aantal demonstranten leek juist af te nemen.

De protestantse betogers zeggen door te gaan met hun blokkade bij de school totdat katholieke actievoerders ophouden met aanvallen op protestantse woningen in Ardoyne.

Dinsdagavond waren in de wijk opnieuw ongeregeldheden uitgebroken die tot gistermorgen vroeg voortduurden. Daarbij raakten 41 agenten en twee militairen gewond. Er werden meer dan 250 molotovcocktails en andere explosieve projectielen naar de in ME-uitrusting gestoken politie gegooid.

Dat katholieken en protestanten ook samen naar school kunnen gaan in Belfast, bewijst het Malone College. De katholieke en protestantse leerlingen zitten gebroederlijk naast elkaar. Van de 600 scholen zijn er momenteel 44 gemengd. "Hier kweken wij onze nieuwe toekomst", aldus de directeur van de school.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 6 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.