De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 6 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Vlag uit voor jarige Claus

door JAN-KEES EMMER en ANNEMIEK PAPING

   
 

DEN HAAG - Hoewel hij zelf een hekel heeft aan die kwalificatie, is het een onweerlegbaar feit: de jarige prins Claus is al heel lang met stip het populairste lid van ons Koninklijk Huis. Hoe dat komt? De 75-jarige prinsgemaal slaagt er al vele jaren in om onconventioneel, soms zelfs het protocol aan zijn laars lappend, te opereren. Hij wordt daarbij soms niet helemaal begrepen, maar uiteindelijk roept zijn optreden heel veel sympathie op onder de Nederlandse bevolking.

Prins Claus is namelijk ondanks zijn status zichzelf gebleven. Het land lag aan zijn voeten toen hij zijn stropdas demonstratief afwierp, zoals hij enige jaren geleden deed tijdens de uitreiking van de prijzen voor het Prins Claus Cultuurfonds, of toen hij een jaar later tijdens dezelfde gelegenheid een liefdesverklaring uitsprak voor zijn echtgenote...

De prins viert zijn verjaardag omringd door zijn vrouw en kinderen thuis op paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Bijna de helft van zijn leven is prins Claus nu Nederlander aan de zijde van koningin Beatrix. Hoewel op de achtergrond, heeft hij essentiële invloed op het koningschap van zijn echtgenote en de opvoeding van zijn kinderen. Vaak is hij daarbij richtinggevend.

"Zoals bijvoorbeeld bij mijn keuze om me te specialiseren in het Integraal Waterbeheer", vertelt prins Willem-Alexander. De prins sprak vorige maand in Stockholm over zijn vader. "Een gouden greep, zo blijkt nu. Mijn vader had zich in 1973 al met waterbeheer willen gaan bezighouden, maar toen was de tijd nog niet rijp."

Volgens de Prins van Oranje hebben hij en zijn broers veel van hun vader geleerd. "Mijn vader is altijd bijzonder geweest. Hij heeft een zeer onconventionele kijk op de dingen. Komt vaak onverwacht uit de hoek en geeft dan net dat beetje extra."

Ook Rolf Houpperichs uit Son en Breugel is een hele grote fan van prins Claus. Hij schreef deze week een brief naar deze krant met de oproep vandaag in het hele land zoveel mogelijk de vlag uit te hangen. "Deze man verdient dit eerbetoon. Hij wordt als echtgenoot van onze Koningin nooit écht in het zonnetje gezet, en daarom lijkt mij vandaag bij uitstek geschikt om massaal te vlaggen."

De bijna 60-jarige Houpperichs heeft veel achting voor alle leden van het Koninklijk Huis, maar prins Claus is toch wel zijn grote favoriet. "Ik weet nog precies hoe in de jaren zestig zijn start niet bepaald gemakkelijk was. Voor veel Nederlanders was zijn Duitse nationaliteit, twintig jaar na de oorlog, een probleem. Ik volg prins Claus sinds die tijd en heb er veel bewondering voor hoe hij zich een plaats in onze samenleving heeft weten te veroveren. En het is knap hoe hij zich, ook nu hij ziek is, staande weet te houden. Daarbij heb ik de indruk dat hij voor onze Koningin een hele grote steun is."

Het beeld dat Houpperichs van de prins heeft komt overeen met de levensloop van Claus zoals die vanavond bij de NOS op Nederland 2 en op RTL 5 wordt uitgezonden. Daaruit blijkt onder meer ook dat band tussen koningin Beatrix en de prins zeer hecht is. "Ik heb zelden een echtpaar gezien dat zo'n eenheid vormt", aldus Siewert Verster adviseur van het Koninginnedagconcert. "Ze versterken elkaars krachten. Na mijn ouders hebben ze volgens mij het beste huwelijk dat ik ken!"

En dat is nu juist het beeld dat Oranjefan Houpperichs zo aanspreekt. "Dat gewone, pure, onconventionele. Dat is wat ik zo mooi aan hem vind. En daarom moet vandaag de vlag uit!"




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 6 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.