De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 6 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Diamant-directeur:
Ik kon haast niet
slapen van geluk

door Gijsbert Termaat

   
 

AMSTERDAM - "Toen ik vanmorgen wakker werd realiseerde ik me pas wat er is gebeurd. Dat aan een wekenlange nachtmerrie eindelijk een einde is gekomen. Een geweldig heerlijk gevoel. Er is werkelijk een loden last van mijn schouders gevallen." Benno Leeser, directeur van Gassan Diamonds, kan het nog nauwelijks geloven dat alle gestolen diamanten ter waarde van 20 miljoen gulden terug zijn. "Onvoorstelbaar", zegt hij op zijn kantoor in Amsterdam.

"De adrenaline stroomt nog steeds door mijn bloed. Ik heb daardoor ook slecht geslapen. Denk dat ik pas om half vier in slaap viel en om half zes was ik al weer wakker."

Tussen alle felicitaties door probeert Leeser de draad van alledag weer op te pakken. "We moeten het nu afsluiten en weer terug naar business as usual: gewoon weer diamanten verkopen."

Slachtofferhulp

"Vooral voor mijn personeel ben ik ontzettend opgetogen. Er waren er zelfs die bij slachtofferhulp liepen, zo ontdaan waren ze over de roof. Nu alles is opgelost vind ik dat ik vooral hen veel dank verschuldigd ben. Aan het einde van het jaar zullen we dan ook een knallend feest organiseren. Dat is het minste dat ik kan doen, want alle vijfhonderd mensen hebben hun schouders eronder gezet toen het nodig was. Dat zal ik nooit vergeten."

Wat Leeser ook nooit zal vergeten zijn de fouten die hij heeft gemaakt. "We hebben gigantische blunders begaan", geeft hij nu onomwonden toe. "Natuurlijk hadden we Dennis P. veel beter moeten screenen. We hadden een bureau om dat voor ons te doen. Ze konden niets vinden over Dennis, terwijl jullie van De Telegraaf binnen een uur zijn hele doopceel hadden gelicht. Ik moest uit de krant lezen dat hij al eerder diamanten had verduisterd. Dat is toch niet te geloven..."

"Dennis P. heeft zijn hand overspeeld en zichzelf waarschijnlijk overschat", vermoedt Leeser. "Ik weet niet exact wat er is gebeurd, maar toen hij de diamanten in zijn bezit had realiseerde hij zich pas dat hij er niets mee kon. Hij had geen criminele contacten mag je nu concluderen en moest ze via de reguliere weg zien kwijt te raken. In de krant heeft hij kunnen lezen dat inmiddels alle handelaren van de roof op de hoogte waren en dat hij het daar niet hoefde te proberen. Ik vermoed dat de psychische druk zo bij hem is opgelopen dat hij geen andere uitweg meer zag en dan zich aan te geven."

De diamanten heeft Leeser nog steeds niet terug. "Samen met een aantal medewerkers en de politie zijn we bezig de buit te inventariseren. Een gigantische klus, die dagen en misschien zelfs weken in beslag zal nemen, want het zijn vele honderden stenen en juwelen die allemaal beschreven moeten worden. Ik heb er dinsdag een blik op mogen werpen, en mijn gevoel zegt dat het wel goed zit. Dat alle stenen terug zijn..."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 6 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.