De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  PSV'er Johann Vogel stralende winnaar op spetterend voetbalgala
Stille Kracht
met goud beloond

   
 

HILVERSUM - Een sprankelend voetbalfestijn in Studio 21 eindigde voor de liefst 630 genodigden met een fantastisch Grand Dessert. Maar het echte nagerecht dat nog verorberd moet worden, heet eigenlijk Ierland. Week nummer 35 was met het 20e Telesport/Staatsloterij Voetballer van het Jaar-klassement zo feestelijk begonnen, doch de vraag waarover de voetbalwereld zich gisteravond vooral boog was of-ie zaterdag in Dublin ook zo zal eindigen...

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Zilveren schoen-winnaar Johann Vogel tussen zijn Zwitserse ouders. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Johann Vogel was rond het middernachtelijk uur nog even niet met die allesbeslissende voetbalwedstrijd van Oranje bezig. En dat was heel begrijpelijk. De Zwitser genoot met volle teugen en gloreerde op het podium met de Gouden Schoen, die hem door zijn jeugdvriend Angelo Semerano was aangereikt. Zijn vader en moeder (met de auto uit Zwitserland naar Hilversum gekomen omdat de Vogels vliegangst hebben...) kregen tranen van ontroering in hun ogen, toen een ovatie hun zoon als beste speler van het vorige seizoen ten deel viel.

Een dik verdiende beloning voor een jonge vent van 24, die door zijn vader naar Johan Cruyff is vernoemd. Als een routinier legde hij in zijn jaar (met het rugnummer 14) nu al een enorme verantwoordelijkheid aan de dag. Hij is de Stille Kracht bij PSV, de controleur en de regisseur op het middenveld, die zijn medespelers immer de broodnodige rugdekking geeft en hen veelvuldig van bruikbare passes voorziet. Misschien oogt de manier van voetballen van de een beetje onderschatte Zwitserse international niet altijd even spectaculair, maar effectief is die wel degelijk.

Het ontging de rapporteurs van het Telesport/Staatsloterij Voetballer van het Jaar-klassement dan ook niet. Of zoals chef-rapporteur Dick Schneider het zei: "Vogel is de katalysator van PSV, die voor het evenwicht zorgt. Hij was één van de meest constante spelers in het afgelopen seizoen. Eigenlijk voetbalt hij, zoals een scheidsrechter een heel seizoen zou moeten fluiten."

Landskampioen PSV, bijna voltallig vertegenwoordigd in het Hilversumse Feestpaleis, was de hofleverancier op dit exclusieve door Wim Bohnenn georganiseerde gala, want Mark van Bommel, die met Vogel een ijzersterk tandem op het middenveld vormt, ging er net als NAC-doelman Babos met de Zilveren Schoen vandoor.

De menukaart mocht er gisteravond ook wezen. Een medaillon van kalfsbiefstuk overgoten met een jus van aceto balsamico op een risottokoekje met eekhoorntjesbrood geserveerd met Italiaanse spinazie. Letterlijk en figuurlijk een mond vol, waar de genodigden met volle teugen van genoten. IOC-lid Anton Geesink vermaakte zich opperbest met PSV-bons Harry van Raaij en aan tafel nummer 27 haalden Arnesen, Lerby en Kieft oude herinneringen op.

De complete voetbalwereld, inclusief de vele oud-winnaars, was gisteravond met aanhang op dit exclusieve gala afgekomen. Gekleed in klassieke en supersnelle smokings, kleurrijke avondjurken met en zonder geraffineerd decolleté liet het gezelschap zich de door Anne Jansen van Martinair Partyservice uitgezochte Sauvignon Blanc 2000 Baron Philippe en niet te vergeten de overheerlijke Chateau Peymouton 1997 voortreffelijk smaken. Vooral de PSV'ers en de Feyenoorders hadden wel even behoefte om een wrange smaak na de teleurstellende nederlagen in het afgelopen weekeinde weg te spoelen. En dat lukte dan ook prima, in de wetenschap, dat de huidige competitie nog erg lang gaat duren.

Op slechts één punt afstand van Johann Vogel eindigden NAC-doelman Gabor Babos en PSV-aanvoerder Mark van Bommel op de tweede plaats in het klassement. Het betekende dat er dit keer geen bronzen maar wel twee zilveren schoenen werden uitgereikt. Limburger Van Bommel (24), schoonzoon van Feyenoord-trainer Bert van Marwijk, vormt met Vogel het gouden tandem op het middenveld van de Eindhovense club en hij mag terecht worden gezien als de leider van de nieuwe generatie. Hij kreeg de schoen op eigen verzoek van Dick Voorn. 'Koekie' voor zijn vrienden kent Van Bommel al negen jaar en hoort als assistent-trainer van Fortuna Sittard tot het meubilair van de Limburgse club. "Ik voel mij enorm vereerd en verguld, dat ik deze prijs aan Mark mag uitreiken. Hij is mij niet vergeten en dat waardeer ik bijzonder", zei Voorn. Van Bommel zelf dankte zijn team, had vorig jaar de bronzen schoen gewonnen en zei volgend jaar te hopen het goud te veroveren en dus een treetje hoger te staan.

Gabor Babos ontpopte zich bij NAC als de doelman met de ongelooflijke reflexen. Trainer Henk ten Cate nam hem mee van MTK Budapest naar de Bredase club, waar hij vorig seizoen door de kenners als de beste doelman van de eredivisie werd beschouwd. Ten Cate mocht hem de prijs overhandigden.

De 20e verkiezing van het Telesport/Staatsloterij Voetballer van het Jaar-klassement was er één om in te lijsten en dat was mede te danken aan een spetterende en wervelende show. Een hoofdrol was er voor Angela Schijf, de ster van de musical 42nd Street. In de compilatie van musicals (Evita, Tommy, De Jantjes, Phantom of the Opera, Les Misérables en The Wizzard of Oz) lieten de artiesten Liesbeth List (Piaf), Karin Bloemen, Alma Nieto, Bryan B., Henk Poort, Danny de Munk en Willeke Alberti zich van hun goede kant zien en onderscheidde zich de band van Maurice Luttikhuis op eminente wijze.

Willeke Alberti zong ook haar prachtige hit uit het verleden 'Telkens weer', terwijl ze tevens een duet uit De Jantjes vertolkte ('Je bent niet mooi') samen met Kees Jansma. Voetbaldier Jansma was evenals vorig jaar weer de vakkundige presentator van de geslaagde avond, die misschien wel het eerste morele ruggensteuntje voor Oranje was op weg naar de zo belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.