De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Aanloop zonder
zorgen voor
Van Gaal

Van onze speciale verslaggever

   
 

ZEIST - Louis van Gaal klonk opgelucht, zelfs blij bij de bekendmaking van de selectie van het Nederlands elftal voor de cruciale ontmoeting tegen Ierland aanstaande zaterdag. Vier dagen later staat in Eindhoven de WK-kwalificatie-interland tegen Estland op het programma. "Ik ben zelfs een gelukkige bondscoach, omdat ik met zo weinig afvallers te maken heb. Dat was in het verleden altijd anders."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Louis van Gaal (links) en Ruud Krol hebben een onderonsje op weg naar de persconferentie voor het kapitale duel tegen Ierland.
De bondscoach haalde vanwege blessures een streep door de namen van de broertjes De Boer, Bobby Petta en Michael Reiziger. Laatstgenoemde maakte onderdeel uit van de elf die Engeland wegspeelden, twee weken geleden op White Hart Lane. "Voor hem zal ik een vervanger zoeken." Mario Melchiot en de weer teruggekeerde Paul Bosvelt zijn de twee kandidaten. Voor het overige zal het team, zoals Van Gaal direct na Engeland vertelde, grotendeels hetzelfde blijven met Van der Sar, Bosvelt/Melchiot, Stam, Hofland, Van Bronckhorst, Zenden, Van Bommel, Cocu, Overmars, Kluivert en Van Nistelrooy.

Normaal gesproken zal Arthur Numan op de bank zitten en Giovanni van Bronckhorst linksachter spelen. Hij scoorde vanuit die positie trouwens de belangrijke gelijkmaker (2-2) tegen Ierland in de eerste ontmoeting in de Amsterdam ArenA. Hoewel Van Bronckhorst ditmaal door Van Gaal bij de middenvelders is ingedeeld en Numan bij de verdedigers. Numan is na zeurend blessureleed voor het eerst sinds Euro 2000 weer bij de groep. De 40-voudig international van Glasgow Rangers maakt derhalve zijn debuut bij het Oranje van Louis van Gaal.

De bondscoach riep eveneens Edgar Davids op. Van Gaal heeft goede hoop dat de middenvelder van Juventus vandaag te horen krijgt dat hij met onmiddellijke ingang weer speelgerechtigd is na z'n voorlopige schorsing wegens vermeend nandrolongebruik. "Zo niet dan blijft hij toch bij de groep omdat hij zelfs bij een negatieve beslissing een positieve invloed kan hebben op de jongens, op de training en daarbuiten. Ik hoef geen vervanger aan te wijzen omdat ik negentien spelers meeneem naar Ierland."

Het liefst zou Van Gaal naast z'n vice-aanvoerder ook z'n eerste aanvoerder mee willen nemen naar Dublin. Frank de Boer werkt echter aan zijn herstel en doet dit in Barcelona. "Ik heb hem wel uitgenodigd voor de wedstrijd."

Oranje moet winnen in Dublin om uitzicht te behouden op het WK in Zuid-Korea en Japan volgende zomer. Portugal valt in groep 2 nauwelijks te achterhalen, maar als nummer twee mag Oranje in het najaar een dubbele barrage spelen voor directe plaatsing tegen een andere nummer twee uit de Europese zone of de nummer drie uit de Aziatische zone. De nummer drie van groep 2 is direct uitgeschakeld.

De belangrijke confrontaties tussen Nederland en Ierland vinden meest plaats onder een gunstig gesternte. In 1988 (EK Duitsland), 1994 (WK Amerika) en 1995 (beslissingswedstrijd EK Engeland) kwam Nederland steeds als winnaar tevoorschijn. De voortekenen zijn wederom goedgezind. Waar Louis van Gaal alleen maar over meer internationals kan beschikken, wordt zijn Ierse collega Mick McCarthy slechts geconfronteerd met afvallers.

Ierland kan zaterdag tegen Nederland niet beschikken over het sterkste team. Bondscoach McCarthy mist liefst vijf basisspelers. Linkerverdediger Ian Harte raakte zaterdag bij zijn club Leeds United geblesseerd aan een enkel. Stephen Carr, Mark Kinsella, Gary Breen en Kenny Cunningham moesten zich vorige week al afmelden. Het vijftal was er wel bij in de eerste wedstrijd tegen Nederland in Amsterdam. Mark Kennedy is wel weer opgeroepen. Voor de eerste wedstrijd tegen Nederland had hij in beschonken toestand over een politieauto gelopen en was geschorst door de Ierse bond. Aanvoerder Roy Keane was ook niet fit, maar is vrijdag door een arts vrijgegeven. Ook Naill Quinn en Matt Holland zijn weer beschikbaar.

Selectie Oranje: Van der Sar (Fulham), Westerveld (Liverpool); Melchiot (Chelsea), Stam (Lazio Roma), Hofland (PSV), Numan (Glasgow Rangers); Bosvelt (Feyenoord), Landzaat (Willem II), Van Bommel (PSV), Kluivert en Cocu (FC Barcelona), Davids (Juventus), Van Bronckhorst (Arsenal); Zenden en Hasselbaink (Chelsea), Makaay (Deportivo la Coruna), Van Nistelrooy (Manchester United), Van Hooijdonk (Feyenoord), Overmars (FC Barcelona).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.