De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Gegoochel' goedgekeurd
   
 

DEN HAAG - Het gegoochel met ESF-gelden is jarenlang goedgekeurd door veel registeraccountants van zo'n beetje alle gerenommeerde accountantskantoren in Nederland. Dat is echter niet zo verwonderlijk, zegt Peter Schimmel, die voor de commissie-Koning het onderzoek naar de financiële huishouding van de ESF-gelden heeft geleid.

Van 1994 tot en met 1996 hadden het landelijk bestuur en de regionale besturen van Arbeidsvoorziening (de 'bazen' van de arbeidsbureaus) nauwelijks aandacht voor de financiële controle op de geldstromen van het Europees Sociaal Fonds. De aanvragers van banen- en scholingsprojecten, zoals gemeenten en andere publieke instellingen, lieten de stukken controleren door hun vaste externe accountants.

Weliswaar werd er door Arbeidsvoorziening in 1995 een 'controleprotocol' opgesteld waaraan de accountants moesten voldoen. Maar dit protocol was toch voornamelijk gericht op de klassieke administratieve taak van de registeraccountant, namelijk de vaststelling van het feit dat de stukken een 'getrouw beeld' van de werkelijke financiële situatie weergeven.

Dat 'getrouwe beeld' zegt evenwel lang niet alles over de rechtmatigheid van de stukken op basis van de normen die de Europese Commissie hanteert. "Er was slechts een lichte controle op de rechtmatigheid van de stukken", aldus Schimmel, zelf afkomstig van accountantskantoor Andersen. Dat was, achteraf bezien, geen gelukkige keuze, meent Schimmel.

Zo kon het gebeuren dat de aanvragers en de uitvoerders van de banen- en scholingsprojecten (veelal commerciële bureaus) posten opvoerden en daar ook ESF-geld voor kregen die niet voldeden aan de Brusselse eisen.

Vanaf 1997 gold een nieuwe controlesystematiek, waarbij de stukken tegen het licht werden gehouden door de internele accountants van Arbeidsvoorziening. Sindsdien is het aantal onregelmatigheden aanzienlijk gedaald en daarom verwacht Koning vooralsnog dat Nederland over de periode vanaf 1997 niets of althans niet veel hoeft terug te schuiven naar Brussel. In elk geval veel minder dan de ƒ71 miljoen tot ruim ƒ400 miljoen die mogelijk over de periode 1994-1996 door ons land moet worden terugbetaald.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.