De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Zonnige stemming op beurs
   
 

AMSTERDAM - De beurs ging gisteren voortvarend van start. Een zwakke start op Wall Street deed wat van de winst smelten, maar kon de goede stemming niet bederven. De AEX eindigde 0,7% hoger op 542,48. De index van Midkap-fondsen steeg slechts 0,2% (493,87), vooral omdat Laurus daar met bijna 16% onderuit ging.

Telecombedrijf KPN was gisteren bij de hoofdfondsen de sterkste stijger. Dat was wel eens anders. De geplaagde telecommer is al maanden in gesprek met Belgacom over een fusie. De zakenkrant Financial Times meldde dat deze week een beslissing zal vallen. En volgens de Belgische krant Le Soir wil de Belgische overheid vóór aanstaande woensdag bericht van KPN of het de onderhandelingen wil voortzetten. KPN ontkent dat er sprake is van een ultimatum.

Beleggers lijken hun kaarten al op de fusie met de Belgen te zetten. KPN steeg 8,4% naar EUR4. De koers van het fonds is de afgelopen maanden ingestort. In hoogtijdagen noteerde KPN nog boven de EUR70. Komende maandag presenteert het telecombedrijf de resultaten over het tweede kwartaal van dit jaar.

Ook andere technologiefondsen deden het gisteren opvallend goed. Afgezien van KPN boekten ook Versatel, KPNQwest, ASML en Philips winst. Versatel dikte 7,6% aan op EUR0,85 en KPNQwest zag de beurswaarde met 2% toenemen (EUR9). ASML steeg 1% naar EUR23,40.

Philips sloot 2,2% hoger op EUR30,66. De elektronicagigant heeft zichzelf ten doel gesteld dat er vanaf volgend jaar een einde komt aan de jarenlange verliezen in de Verenigde Staten. De slechte resultaten komen door een jarenlange verkeerde benadering van de detailhandel en het ontbreken van consistente productlijnen.

Philips-president Gerard Kleisterlee eist dat daar een einde aan komt. Hij wil in de VS bijvoorbeeld geen matrassen en barbecues van Philips meer in de winkel aantreffen. "In mijn leven heb ik me te barsten gebarbecued, maar ik wil daarop geen Philips-merk aantreffen", zo liet hij zich op de IFA-elektronicabeurs in Berlijn ontvallen.

Fortis maakte gisteren de resultaten over het eerste halfjaar van 2001 bekend. De nettowinst kwam 4% hoger uit op iets boven de EUR1,5 miljard. Beleggers reageerden niet echt enthousiast. Fortis verliet gisteren de handelsvloer op EUR30,18 en dat was 1,6% hoger.

AEX-zwaargewicht Koninklijke Olie werd gisteren door branchegenoot Woodside aan het jasje getrokken over een gezamenlijk gasproject in de wateren rond Timor. Er is nog steeds geen overeenstemming over dit project tussen de betrokken partners. Als die er niet snel komt, vreest Woodside dat er een order van $20 miljard aan de neus van de partners voorbij gaat. Beleggers toonden zich niet ongerust: Koninklijke sloot 0,3% hoger op EUR64,23.

Het regende gisteren voor UPC. Het fonds verloor maar liefst 10,5%. In eurocenten viel de schade nog mee: 7 eurocenten lager naar EUR0,60. Ook Numico noteerde een verlies. Niemand lijkt de verhalen van topman Van der Wielen nog te geloven dat er een koper is voor de onderneming. Bovendien hangt pillendochter GNC in de Verenigde Staten een claim boven het hoofd omdat producten zouden zijn verkocht waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum overschreden was. De Wall Street Journal wist gisteren zelfs te melden dat het bedrijf die verkoop ook inmiddels heeft toegegeven. Het aandeel daalde 2% naar EUR38,81.

Wat ook omlaag ging was Laurus. De winstwaarschuwing die het supermarktconcern in het weekeinde afgaf, is beleggers gisteren niet in de koude kleren gaan zitten. De koers zakte in de ochtenduren direct met bijna 13% tot EUR4,33. Uiteindelijk moest de supermarktketen bijna acht eurodubbeltjes laten op EUR4,18, een daling van bijna 16%. Beurshandelaren zijn niet enthousiast over Laurus. "Het is een moeizaam verhaal", zo reageerde een van hen.

Op de lokale markt zakte gisteren de waarde van het aandeel AND Publishers naar 1 eurocent. Lager is theoretisch niet mogelijk. In de loop van de dag herstelde het fonds naar 2 eurocent. Het bedrijf heeft financiële problemen en heeft ternauwernood een faillissement weten af te wenden.

De koers van het beleggingsfonds Rodamco North America steeg ten slotte met 7,6% naar EUR46,10. Grootaandeelhouder ABP verkoopt een belang van bijna een kwart aan het Australische Westfield. De prijs, EUR51,12, zette gisteren de euro-tekens ook bij andere aandeelhouders in de ogen. En dat vertaalde zich in een hogere koers.

Manno van den Berg



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.