De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Melkert voelt zich van blaam gezuiverd

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - "Ik heb een paar moeilijke weken achter de rug. Een aantal zeer suggestieve berichten heeft me echt geraakt. Ze stonden haaks op de politiek waar ik voor sta." Een getergde PvdA-kroonprins Ad Melkert koos gisteren na maandenlange stilte over de mogelijke fraude met Europese subsidies voor de tegenaanval. De ex-minister van Sociale Zaken voelt zich door het eindrapport van de commissie-Koning over de Europese subsidies van alle blaam gezuiverd.

"De integriteit van de inspanningen van mijzelf en vele anderen werd in twijfel getrokken. Met het rapport van de heer Koning is dat rechtgezet."

Melkert belegde gisteren direct na het verschijnen van het rapport een speciale bijeenkomst, waarop hij zijn acties als minister tussen 1994 en 1998 verdedigde. Met de precieze data van zijn handelingen en citaten uit brieven onderbouwde Melkert tot in de details zijn betoog.

"Aan de zonzijde staat het succes van de ESF-gelden die veel werkzoekenden ten goede zijn gekomen. Aan de schaduw staat het probleem van tekortkomingen in de administratie en verantwoording", aldus Melkert. "Wat ik heb geleerd tijdens mijn verblijf op Sociale Zaken, is dat politici en ambtenaren zich minder moeten verstoppen."

Melkert zei als een volleerd politiek leider dat hij het als zijn "plicht" ziet om zich te verantwoorden tegenover "veel mensen die ongetwijfeld door veel berichten verontrust zijn geraakt". De PvdA-fractievoorzitter erkende dat er aan de controle op de bestedingen van de ESF-gelden wel een en ander heeft geschort. Maar, het was in die tijd juist de wens van de politiek en de sociale partners om de overheid meer "op afstand" te houden, aldus de oud-bewindsman.

Melkert beklemtoonde hij in 1996 het toezicht van de minister op de arbeidsvoorziening onder druk van de Eerste en Tweede Kamer moest verminderen om de nieuwe Arbeidsvoorzieningswet door het parlement aanvaard te krijgen. Hij zegt zich vanaf het begin te hebben ingespannen om de financiële verantwoording van Arbeidsvoorziening op orde te krijgen, echter zonder succes. "Een voortdurende inspanning biedt nog geen garantie op een optimaal resultaat", zo verwoordde Melkert de in zijn ogen "kern" van de ESF-affaire.

Vandaag beraadt het kabinet zich over het rapport-Koning. De verwachting is dat minister Vermeend de conclusies van de ex-Rekenkamer-president zal overnemen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.