De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Flitstrein ICE lijkt
doelwit van sabotage

Van een onzer verslaggevers

   
 

UTRECHT - De geavanceerde hogesnelheidstrein ICE, die dagelijks tussen Amsterdam en Keulen heen en weer pendelt, staat sinds het weekeinde zwaar beschadigd aan de kant. Onbekenden legden op het traject Arnhem-Zevenaar voorwerpen op de rails, waardoor de wielen van de ICE forse schade opliepen. In totaal gaat het om zeven treinen.

De NS houdt serieus rekening met sabotage en hebben de politie ingeschakeld om de zaak te onderzoeken. Ook wordt er de komende tijd extra gesurveilleerd op het traject.

De beschadigingen aan de wielen van de hogesnelheidstreinen, die zowel op het Nederlandse als het Duitse spoornet kunnen rijden, werden vrijdag tijdens een inspectie geconstateerd. Omdat de treinstellen daardoor niet meer aan de internationale veiligheidsnormen voldeden, werden meteen alle ICE's aan de kant gezet. Ook een aantal treinen van de maatschappij Syntus raakte beschadigd.

Het spoorbedrijf doet geen mededelingen over welke voorwerpen er precies op de rails zijn aangetroffen. "Ik kan alleen zeggen dat de daders zeer gericht te werk zijn gegaan", aldus een NS-woordvoerder, die sabotage dan ook zeker niet uitsluit. "Wanneer dat het geval is, kunnen we onze lol op, want je ziet het niet en voelt het niet, maar het veroorzaakt aanzienlijke schade aan de wielen."

Hij hoopt dan ook dat het jeugdige vandalen zijn geweest. "Als we hen opsporen, zijn ze nog niet klaar met ons. Wij zullen de schade zeker op hen of hun ouders verhalen. En die loopt nu al in de vele honderdduizenden guldens."

De NS was gedwongen de afgelopen dagen vervangend materieel in te zetten, waarna de Duitse spoorwegen de passagiers bij de grens overnamen. Gevolg waren vertragingen van ongeveer een half uur. Gisteren zijn weer sporadisch ICE-treinen tussen Amsterdam en Keulen ingezet. De NS verwacht dat vanaf dinsdag de normale dienstregeling weer van kracht zal zijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.