De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Excuses Cohen
om uitlatingen
over benoeming

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen van Amsterdam heeft de vertrouwenscommissie uit de Amsterdamse gemeenteraad die hem heeft voorgedragen als opvolger van Schelto Patijn, ernstig in verlegenheid gebracht door in een zaterdag te verschijnen boek te stellen dat deze commissie hem aanspoorde te solliciteren.

De vertrouwenscommissie heeft zich inmiddels gedistantieerd van de uitspraken van de toenmalige staatssecretaris van Justitie.

Cohen, die het manuscript van tevoren heeft gelezen, heeft de leden van de vertrouwenscommissie gistermiddag persoonlijk excuses aangeboden en spreekt van een "pijnlijk misverstand". Volgens een woordvoerster van de burgemeester heeft "Cohen de top van zijn eigen partij, de PvdA, bedoeld die hem aanspoorde, en niet de selectiecommissie".

In het boek 'Een vreemdeling op Justitie', van de auteur J. Corduwener, staat te lezen op pagina 170: 'Hij heeft inmiddels het gesprek met de vertrouwenscommissie achter de rug en is tevreden over het te verwachten resultaat. "Ze hebben vanaf het begin gezegd: We willen Cohen, jij moet solliciteren, dan word je het wat ons betreft."'

De vertrouwenscommissie vindt het zo duidelijk dat het in deze passage gaat om de commissie en niet over de PvdA-top, dat men overweegt van Cohen te eisen dat er een erratum aan het boek wordt toegevoegd. Op deze manier zou de commissie niet langer in een kwaad daglicht staan. Ook zeggen betrokkenen dat een man "van dit kaliber dergelijke fouten niet zou mogen maken".

In de vertrouwenscommissie zaten eind vorig jaar slechts vier partijen: de PvdA, VVD, CDA en Mokum Mobiel. De andere partijen, GroenLinks, D66, de SP en Amsterdam/Anders De Groenen, waren afgehaakt vanwege de grote mate van voorspelbaarheid dat het Cohen zou worden. Ook vonden zij de procedure te traditioneel en de gang van zaken niet openbaar genoeg.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.