De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Autovrije dag op zaterdag
   
 

naar - De jaarlijkse autovrije dag valt voortaan niet meer op zondag, maar sluit zich aan bij de Europese viering die altijd op 22 september wordt gehouden. Dit jaar is dat een zaterdag. Volgens het Landelijk Overleg Autovrije Zondag (LOAZ), dat zijn naam niet zal aanpassen aan de verandering, hebben al 42 gemeenten zich opgegeven.

Op de landelijke autovrije dag deden vorig jaar nog 94 gemeenten mee. Toch is LOAZ niet ontevreden. ,,We doen nu mee met de Europese dag en die kent een strengere normering. Een stad waar alleen wat informatie uitgedeeld wordt, telde vorig jaar nog mee, maar valt dit jaar buiten de boot'', legde voorzitter A. Groothoff gisteren uit. Ook een stad als Utrecht wordt daarom niet meegeteld. ,,Daar zijn geen afgesloten straten.''

Steden die wel meedoen zijn onder meer Amsterdam, waar de gehele binnenstad autovrij wordt. Ook Nijmegen, Deventer, Goes en Maarn sluiten gebieden af. Daarnaast mogen in enkele natuurgebieden op 22 september geen auto's rijden. Het LOAZ verwacht dat het aantal gemeenten dat wat organiseert nog zal toenemen.

De Europese autovrije dag is er dit jaar voor de vierde keer. In totaal doen ruim achthonderd steden in vijftien landen mee aan het initiatief van de Europese Commissie. De Nederlandse regering sloot zich in maart aan.

Het hoofddoel van de autovrije dag is rust en ruimte. Het is niet per se nodig om activiteiten in de afgesloten straten te organiseren, benadrukt het LOAZ. ,,Mensen en gemeenten moeten gewoon ervaren hoe prettig het is als er geen auto's rijden.'' (ANP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.