De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 16 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Bankgiroloterij geeft demonstratie op gedevalueerd NK-tijdrijden
Voskamp denkt nu aan zichzelf

door Bert Schaap

   
 

DRONTEN - Terwijl Bart Voskamp op het podium stond na te genieten, keek Arend Scheppink in de luwte vooruit. Met zijn Bankgiroloterij-ploeg had de intens tevreden manager het NK-tijdrijden gedomineerd. Een sportief succes, dat zeker, maar nu er met de hoofdsponsor over budgetten onderhandeld moet worden, zit Scheppink weer met iets meer wisselgeld aan tafel. "De miljoenen zijn nog niet toegezegd. Daar wordt over gesproken. Dit succes komt op een uitstekend moment."

Met dezelfde snelheid waarmee Voskamp door de omgeving van Dronten raasde, draait de transfermolen in het vaderlandse cyclisme. Leon van Bon zit al vanaf juli op dikke pakken dollars van het Amerikaanse Mercury te wachten. Nederlands kampioen Jans Koerts, zijn ploeggenoot, is de rest van het seizoen transfervrij. Meesterknecht Aart Vierhouten (Rabobank) praat vanavond met Scheppink, die zelfs in Dronten met een scheef oog naar de Ronde van Denemarken keek. Op het schiereiland en in de Ronde van Nederland moet Jeroen Blijlevens zijn verbleekte status van toprenner opnieuw van de nodige glans voorzien. Indien de coureur van het Belgische Lotto daar niet in slaagt, krijgt zijn aftocht richting einde carrière een enorme impuls, die vooral in de portemonnee van de voormalig praatjesmaker voelbaar zal zijn. Scheppink: "Van Bon is onbetaalbaar, Blijlevens nu misschien niet."

Op het NK in Dronten gaf de opvolger van de afwezige Erik Dekker, die gewoon het NK had moeten rijden, de herfst van zijn loopbaan opnieuw kleur. "Ik heb altijd voor anderen hard gereden. Dat was mijn eigen keuze. Nu ben ik zelf aan de beurt. Het is jammer dat snelle mannen als Knaven en Dekker hier afwezig zijn. Dat duel had mijn titel nog meer allure kunnen geven. Gezien de gemiddelde snelheid waarmee ik heb gereden en het feit dat ik ze twee jaar geleden op het NK-tijdrijden al eerder heb geklopt, had ik het gevecht zeker bij voorbaat niet verloren."

Met Remco van der Ven en Jan van Velzen op de plaatsen twee en drie was het succes voor de equipe van Scheppink compleet. "Wie Voskamp verslaat, wordt Nederlands kampioen", beweerde Van der Ven al op maandag. Tijdens de verkenning van het parcours had de nummer twee genoeg gezien. "Hij beschikt over meer inhoud dan ik. Voskamp is van '68 en ik van '75. Daarbij ben ik geen erkend specialist als Dekker of Gontchar. Toch ben ik tevreden over dit seizoen. Op het NK werd ik zesde, in de Scheldeprijs vijfde. Het zijn geen uitslagen die direct opvallen, maar ik tel ze wel."

De kans is groot dat in ieder geval de nieuwe Nederlands kampioen door bondscoach Gerrie Knetemann voor het WK-tijdijden wordt geselecteerd. Omdat de Rabobank met een jonge ploeg de Ronde van Spanje rijdt, wacht Knetemann tot na de Spaanse etappekoers voordat hij zijn definitieve selectie bekend maakt. Daarbij gaat het vooral om de plaatsen acht tot en met twaalf.

Dergelijke kopzorgen gaan aan Leontien Zijlaard-Van Moorsel voorbij. Voor de Sportvrouw van het Jaar stond het NK in het teken van haar voorbereiding op haar aanval op het werelduurrecord in Manchester. In de sauna in de Flevopolder, waar net zoveel toeschouwers als deelnemers waren, veroverde zij alweer haar vijfde nationale titel in het gevecht tegen de chronometers. "Weer een half uurtje net tussen en onder de verzuring. Ik hoop alleen dat het op 12 september in Manchester niet zo verschrikkelijk heet zal zijn. In ieder geval heb ik hier een mooi gemiddelde neergezet. Met een gewoon stuur moet het over een kleine maand nog harder kunnen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 16 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.