De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 15 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Maurice de Hond stapt op
als voorzitter Newconomy

   
 

AMSTERDAM - Maurice de Hond stapt op als bestuursvoorzitter van Newconomy. De financiële resultaten van de internetbelegger zijn in het tweede kwartaal nog lager uitgevallen dan verwacht. Daarnaast speelt voor De Hond mee dat hij na zijn schorsing weinig ruimte meer had om zijn functie als bestuursvoorzitter in te vullen. Zijn vertrek wordt vandaag bekendgemaakt.

"Er zijn geen nieuwe financiers die zijn vertrek hebben geëist", zegt Hans Wiegel desgevraagd. "De Hond is niet door ons de laan uitgestuurd. Ik kan de versie van hem volledig onderschrijven." De oud-VVD-leider is als commissaris verbonden bij Newconomy. Bij de terugkomst van De Hond bij Newconomy, in maart van dit jaar, werd al rekening gehouden dat zijn verblijf van korte duur zou zijn. Als nieuwe financiers daarop zouden aandringen, zou De Hond het veld moeten ruimen, werd toen al aangekondigd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x279, 8kb)
Maurice de Hond
...te weinig manouvreerruimte... (Foto: ANP)
"Ik beleef weinig plezier meer in mijn functie als chief executive officer bij de internetbelegger", zegt De Hond in een gesprek met deze krant. "Na mijn schorsing bleek het stukken moeilijker om de zaken in goede banen te leiden. Ik kon geen meerwaarde meer bieden en had het gevoel dat ik terugkwam in Koeweit nadat de Iraki's verjaagd waren. Ik verliet een bedrijf in volle werking. Maar toen ik begin maart terug kwam, trof ik een onderneming waarbij alles tot stilstand was gekomen: Het was niet meer het bedrijf dat ik had achtergelaten. De sfeer was weg. Een deel van de mensen was weg. Contacten met de buitenwereld waren verdwenen en de relaties tussen medewerkers was verstoord."

Daarnaast, zo vertelt hij, verliep het tweede kwartaal, financieel gezien, wederom teleurstellend. "Daar moet ik als bestuursvoorzitter wel consequenties aan verbinden." Hij betreurt zijn onfortuinlijke vertrek, maar zegt met opgeheven hoofd de aftocht te kunnen blazen. "Ik heb altijd geprobeerd om open en eerlijk te zijn naar de buitenwereld. Daar kan niemand wat op afdingen."

Na zijn schorsing van zes weken, eerder dit jaar, werd het voor De Hond moeilijk om zijn oude werk weer op te pakken. "In onderhandelingen met partijen had ik duidelijker minder ruimte om te manoeuvreren. Zakenrelaties vroegen duidelijk af in hoeverre mijn positie uitgehold was. Dat werkt niet bevredigend."

De meeste pijn voelde De Hond toen duidelijk werd dat hij de bedrijven in de portefeuille van Newconomy niet meer door dik en dun kon steunen, zowel in goede als in slechte tijden. Hij ondervond het aan den lijve in april van dit jaar. Toen mislukte een aanvullende financiering voor internetbedrijf Buy Online, waarin Newconomy een participatie bezat. "Het bedrijf had weliswaar een negatief eigen vermogen, maar zou in mei cashflow-positief worden. Het maakt je machteloos als je het bedrijf dan om ziet vallen. Dan bloedt je hart", verzekert de Newconomy-oprichter.

Voor zijn schorsing heeft De Hond zich naar eigen zeggen volop bezig gehouden met het aanbrengen van strategische oplossingen voor zijn bedrijf. "Ik was in gesprek met Amerikaanse en Britse kapitaalverstrekkers of financiering. Ook voerde ik toen nog gesprekken over een extra aandelenuitgifte en de verkoop van een deel van de portefeuille. Verder werden er serieuze onderhandelingen gevoerd om Newconomy elders onder te brengen. Dat kwam er na de schorsing niet meer van."

Voor De Hond is bij Newconomy alleen nog maar een beperkte rol weggelegd. "Ik krijg een rol op de achtergrond en zal me alleen nog maar bemoeien hoe we Newconomy in een nieuwe haven kunnen onderbrengen." Binnen één jaar moet Newconomy ondergebracht zijn in een groter geheel. Met het dagelijks bestuur houdt De Hond zich niet meer bezig. Die rol laat hij over aan Kees van Steyn en Peter Kuipers, met wie hij tot gisteren nog het bestuur vormde.

Met zijn nieuwe taak zal De Hond niet meer fulltime verbonden zijn aan Newconomy. Wat hij met alle overgebleven tijd gaat doen, weet de voormalige bestuursvoorzitter nog niet. "Meestal komt er wel wat op mijn weg", klinkt het zelfverzekerd. "Ik kan mijn deskundigheid en kwaliteiten op tal van gebieden inzetten."

Newconomy maakt vandaag zijn resultaten over het tweede kwartaal bekend.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 15 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.