De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 15 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Uitzendbranche en bonden
stappen naar NMa om Kliq

door ALEX DE VRIES

   
 

AMSTERDAM - De uitzendbranche en vakbeweging hebben bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een klacht ingediend tegen het bevoordelen van reïntegratiebedrijf Kliq door het Landelijk instituut sociale verzekeringen (Lisv).

Kliq, voormalig onderdeel van Arbeidsvoorziening, zou volgens de sectoorraad commerciële dienstverlening (met daarin de uitzenders en bonden) in 2002 een bevoorrechte positie krijgen bij de 'veiling' van reïntegratietrajecten. De sectorraad baseert zich hierbij op vertrouwelijke stukken van het Lisv, dat opdrachtgever is van uitvoeringsinstellingen (uvi's) als GAK en Cadans.

In een vertrouwelijke Lisv-bijlage van de 'Aanbestedingsprocedure 2002' staat onder het kopje 'innovatieve projecten' het volgende te lezen. "Als mocht blijken dat Kliq de door de ministeries van Sociale Zaken en Financiën voor 2002 toegezegde ƒ25 miljoen niet door middel van de reguliere aanbestedingen kan generen, Kliq, in het kader van deze projecten, verplicht als één van de aanbieders moet worden gecontracteerd."

De sectorraad wil dat de NMa deze 'omzetgarantie' van het Lisv aanpakt. De NMa verwacht desgevraagd binnen enkele weken bekend te maken of er iets mee wordt gedaan. Volgens de sectorraad staat de voorrangspositie van Kliq haaks op het beleid van de overheid om tot meer marktwerking en transparantie te komen bij de bemiddeling van arbeidsongeschikten en werklozen. Concurrentie zou meer werklozen en wao'ers aan het werk helpen. In de reïntegratiemarkt gaat jaarlijks ruim ƒ1,2 miljard om.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Lisv-vorzitter Buurmeijer ontkent dat Kliq een voorrangspositie geniet. (Foto: ruud van der linden)
Lisv-voorzitter Flip Buurmeijer ontkent dat Kliq "via een voorrangspositie" door zijn organisatie kunstmatig overeind wordt gehouden. Sterker nog, de cruciale passage in de bijlage is "geen bestuursbesluit, maar er per ongeluk in terecht gekomen. Hoe dit kon gebeuren weet ik niet". De sectorraad zou hier al twee weken van op de hoogte zijn. Een verbaasde woordvoerder van de sectorraad ontkent dit echter.

De relatiebeheerder bij het Lisv, Eleonor Buiskool, reageerde gisteren in eerste instantie ook verbaasd op de ontkenning van haar baas Buurmeijer. Maar na een telefoontje met hem spreekt zij ook van "een nogal dom misverstand". Op de vraag waarom niet op eerdere klachten van de sectorraad is gereageerd en wél na een officiële klacht bij de NMa bleef het stil aan de andere kant van de telefoonlijn.

Op dit moment is Kliq na de eerste veiling van ww'ers en wao'ers met ruim 12.000 trajecten (20%) marktleider. Uitzendbedrijven Randstad, Start en Creyfs Interim met samen ongeveer 13.000 trajecten voelen zich onderbedeeld. Met name omdat zij claimen betere resultaten te boeken.

De eerste openbare veiling van 60.000 trajecten oogstte meer kritiek. Meest diepgaand was die van het College van toezicht sociale verzekeringen (Ctsv). Begin dit jaar oordeelde het college dat vriendjespolitiek één van de grootste bedreigingen voor de privatisering is. Daarnaast benadrukte het Ctsv de noodzaak van meer aandacht voor moeilijke gevallen, die extra tijd en geld kosten. Andere kritiek is dat de uvi's geen leveringsverplichting in hun contracten hoeven op te nemen.

De kans dat Kliq bij de tweede veilingronde verder marktaandeel verliest is aanzienlijk. Dit als logisch gevolg van toenemende concurrentie en de aangescherpte gunningscriteria bij de aanbesteding van ongeveer 60.000 nieuwe trajecten. Daarnaast presteerde Kliq als onderdeel van Arbeidsvoorziening al onder de maat. Met dezelfde mensen aan de knoppen zal die situatie niet van de ene op de andere dag veranderen. Het verdwijnen van zeker 750 van de 3000 voltijdsbanen bij Kliq komt daar nog eens bovenop.

De tweede openbare aanbesteding start op 1 september; 80% procent van alle trajecten wordt openbaar geveild. De sectorraad is bang dat als Kliq onvoldoende van deze openbare trajecten binnenhaalt, het via de achterdeur voorrang krijgt bij resterende 20% trajecten voor specifieke doelgroepen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 15 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.