De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 15 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beurs bladstil
   
 

AMSTERDAM - In aanloop van de indrukwekkende reeks kwartaal- en halfjaarcijfers die vandaag naar buiten wordt gebracht was het gisteren bladstil op de Amsterdamse effectenbeurs. Bijna bladstil dan, want bij een select gezelschap fondsen was er wel degelijk sprake van heel behoorlijke omzetten. Zo werd er meer dan gemiddeld gehandeld in UPC en Versatel, die inmiddels als heuse 'pennystocks' door het leven gaan.

UPC was de grootste daler van de dag met een verlies van bijna 16% op precies EUR1. Versatel zat met een slotkoers van EUR1,04 (-10%) nog net aan de goede kant van de 'magische' één euro-grens. Overigens bevonden beide zich eerder op de dag ruim onder dat niveau.

"UPC is een eindeloze reeks van teleurstellingen en risico's", zo verzuchtte een handelaar over het kabelfonds waar ooit meer dan EUR80 per aandeel voor werd neergeteld. Dat lijkt niet overdreven gesteld: de verliezen blijven zich opstapelen, terwijl de ingestorte beurskoers, de dreiging van het strafbankje en de lage kredietwaardigheidsstatus het aantrekken vers vermogen in de vorm van een nieuwe lening of een aandelenemissie zo goed als onmogelijk maken.

Analisten vragen zich intussen hardop af of het vertrek van topman Mark Schneider nu een goed of een slecht teken is. De pessimisten waarschuwen dat het wel eens het eerste signaal zou kunnen zijn dat UPC-grootaandeelhouder UGC, waar Mark's vader de scepter zwaait, het grote Europese kabelavontuur niet meer ziet zitten. En dat is meer dan vervelend, want in de huidige situatie lijkt UGC nog de enige partij die UPC financieel op de been kan houden.

Niet alleen de jonge hoofdfondsen kregen er gisteren van langs. Ook oudgedienden KPN (-6,61% op EUR4,52) en Wolters Kluwer (-7% op EUR23,25) moesten een flinke veer laten. Zowel Goldmans Sachs en Morgan Stanley als Fortis zetten de uitgever lager op het verlanglijstje, nadat eerder deze week een teleurstellende omzetgroei naar buiten kwam.

De rest van de AEX-fondsen bewoog zich meer in de lijn van de index zelf, die precies 1% ofwel 5,36 punten lager sloot op 532,70. Eerder op de dag kon nog een bescheiden plusje worden opgetekend, nadat Philips en ASM Lithography meeliften op de meevallende cijfers van het Amerikaanse Applied Materials. Een slechte start van de Amerikaanse beurzen maakte echter korte metten met deze fragiele steun.

ASML sloot uiteindelijk 2,5% lager, Philips verloor 0,13% waar eerst nog een winst van 2% op het bord stond. Het concern is overigens middelpunt van allerlei speculaties. Op de beursvloer doet al enige tijd het hardnekkige gerucht de ronde dat Philips ex-partner Lucent zou willen overnemen. Daarnaast zou het bedrijf op zoek zijn naar een partner voor de conjucntuurgevoelige chipsector. Analisten van Barings noemden van ING Barings noemden in dat verband eerder het Franse ST Microelectronics.

Overtuigende stijgers waren alleen buiten de hoofdfondsen te vinden. Zo likte Stork zijn wonden met een koerswinst van 5,5% op EUR11,50, en werd detacheerder DPA (+5,26%) beloond voor goede cijfers.

Vandaag zijn alle ogen gericht op ABN Amro, dat evenals Numico en Getronics cijfers presenteert. Van der Hoop Effectenbank voorspelt voor ABN Amro een daling van de netto tweede-kwartaalwinst met 24% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bovendien verwachten de analisten een negatievere prognose voor het gehele lopende boekjaar. Eerder dit jaar stelde 's lands grootste bank nog dat het gezien het economische klimaat een "uitdaging" zou zijn om de recordwinst van 2000 te evenaren. Na harde afstraffingen vorige week boekte het aandeel gisteren een minieme winst van 0,21% op EUR19,46.

In de Midkap is de beurt aan Nedlloyd om de kwartaalresultaten naar buiten te brengen. Zeker is het dat de economische groeivertraging de tarieven in de containervaart onder druk zet. Ook gisteren kozen veel beleggers eieren voor hun geld: het fonds moest ruim 7% terug naar EUR17.

Marijn Jongsma



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 15 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.