De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 16 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Peking voert halfslachtig
beleid tegen aidsprobleem

door Tjyying Liu

   
 

PEKING - Opgeschrikt door verhalen in diverse nationale kranten over 'aids-dorpen' in de provincie Henan heeft de Chinese overheid onlangs besloten een nieuwe voorlichtingscampagne te voeren.

Afgelopen week stuurde Peking een aids-inspectieteam naar het district Wenlou, een van de gebieden in Henan die het zwaarst zijn getroffen.

De hulp is te laat en houdt te weinig in, zeggen de betrokkenen. Sceptici verwachten dat zelfs met de vernieuwde aandacht van de centrale overheid de 'epidemie' op het platteland moeilijk onder controle zal zijn te krijgen.

Wenlou was eind vorig jaar al in het nieuws toen een Zuid-Chinees dagblad bekendmaakte dat 65 procent van de bevolking besmet is met het hiv-virus. Het drama zou zijn veroorzaakt door gerommel met de verkoop van bloed van lokale boeren door illegale bloedbanken, die niet-steriele methodes zouden hebben gebruikt om het bloed te verzamelen.

De illegale bloedbanken voegden het donorbloed van dezelfde bloedgroep bijeen en spoten het overschot aan vermengd bloed terug in de donoren om bloedarmoede te voorkomen. De resultaten waren desastreus: donoren raakten besmet en het verzamelde plasma bleek geïnfecteerd te zijn met diverse virussen, waaronder het hiv-virus.

Gereisd

Veel illegale bloedbanken werden gerund door lokale overheidsambtenaren, vertelde onlangs een kleine groep slachtoffers uit Wenlou, die honderden kilometers had gereisd om in Peking de aandacht van buitenlandse media te vragen voor hun probleem. "Ons dorpje is erg arm. Onze kinderen gaan naar school en we moeten veel belasting betalen. We hadden geen geld en verkochten daarom ons bloed. Ze zeiden ons dat het geen schadelijke effecten zou hebben", aldus een vrouwelijk slachtoffer.

Doofpot

Lokale autoriteiten wilden het debacle in de doofpot stoppen. Journalisten die erover probeerden te schrijven, werden aangevallen en doktoren die het probleem aan de orde wilden stellen, werden lastiggevallen. Gao Yaojie (71), een gepensioneerde gynaecologe die zich al tijden inspant voor aidspatiënten, had meer succes. Ondanks tegenwerking van de provinciale overheden, vond ze een gewillig oor in Peking. Gao bracht het Wenlou-drama aan het licht.

Volgens het nieuwe beleid stelt de regering 290 miljoen gulden beschikbaar voor het oprichten van 250 legale bloedbanken. Daarnaast zal jaarlijks 30 miljoen gulden worden uitgegeven aan voorlichting en educatie. In Wenlou komt een nieuw ziekenhuis, waar de slachtoffers medicijnen en ook morele steun kunnen krijgen.

Voor Gao is daarmee het probleem op het platteland nog niet opgelost. Hoewel men met het plan de jaarlijkse groei van hiv-besmetting van 30 procent naar 10 procent wil terugbrengen, is de voorlichting voornamelijk gericht op de stedelingen. Slechts 45 procent van de plattelandsbevolking wordt door het nieuwe plan bereikt. "Een cosmetisch gebaar dat weinig levens in de regio zal redden", zegt Gao strijdlustig.

Als Peking het aidsprobleem wil verminderen en aids-slachtoffers wil bijstaan, moet er meer geld beschikbaar komen en moet het anders worden besteed, aldus Gao. "Een programma voor de lange termijn, dat voornamelijk is gericht op kinderen, is de enige manier om de besmetting in bedwang te houden", meent de gepensioneerde gynaecologe.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 16 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.