De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 16 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Vredesoperatie
NAVO-soldaten

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De NAVO heeft gisteren besloten de komende dagen 400 Britse militairen naar Macedonië te sturen om kwartier te maken voor nog eens 3100 manschappen.

Die moeten de wapens gaan inzamelen van de etnisch Albanese rebellen. De NAVO-troepenmacht moet toezien op naleving van het pas enkele dagen oude vredesakkoord in de voormalige republiek van Joegoslavië.

Als alles meezit, kan de Britse voorhoede morgenmiddag aankomen in de Macedonische hoofdstad Skopje. Ze richt daar een hoofdkwartier in, met verbindingslijnen, en legt contact met de plaatselijke autoriteiten.

Begin volgende week - misschien zelfs eerder - komen de NAVO-ambassadeurs weer bijeen voor een besluit over het sturen van de hoofdmacht van 3100 man, onder wie 250 Nederlandse militairen. Het kabinet geeft daarvoor morgen al of niet het groene licht. De Belgen sturen 79 man met transportmiddelen.

Gisteren waren de ambassadeurs van de negentien NAVO-landen nog niet overtuigd dat aan alle voorwaarden is voldaan voor het sturen van de volledige troepenmacht. Zo willen onder andere Duitsland, Frankrijk en Nederland meer zekerheid over het naleven van het staakt-het-vuren dat geldt vanaf afgelopen zondag.

Er zijn volgens de NAVO wel enkele schendingen geweest, maar dat waren korte schietpartijen met lichte wapens. De NAVO-woordvoerder zei met nadruk dat het zenden van 400 man nu niet automatisch de voorbode is van de te volgen hoofdmacht.

Het vredesakkoord werd maandag jongstleden ondertekend door regering en rebellen en maakte een eind aan een zes maanden oorlogshandelingen. Dinsdag gingen de Albanese rebellen ermee akkoord om hun wapens in te leveren, naar schatting 3000 stuks, variërend van automatische geweren, machinegeweren, mortieren, tot mijnen en explosieven. De UCK-rebellen die dat doen, krijgen amnestie van de regering.

De NAVO was gisteren tevreden dat binnen 48 uur na ondertekening van de vrede de eerste troepen kunnen worden gestuurd om die vrede te handhaven.

Het zenden van de hoofdmacht naar Macedonië zal ongeveer twee weken vergen. De klus, met de naam 'Essential Harvest' (Noodzakelijke Oogst) moet dan binnen dertig dagen afgerond zijn, overigens zonder garantie dat ook alle handvuurwapens zullen worden ingeleverd.

Wapens

In Skopje werd gisteren door een Defensie-woordvoerder gesuggereerd dat de geplande NAVO-'oogst' hooguit de helft zal bedragen van de wapens in handen van de rebellen; zij zijn volgens de woordvoerder ruim 7000 in tal en beschikken naar schatting over 8000 vuurwapens.

Na inzameling en vernietiging van de wapens wil de NAVO zich weer geheel terugtrekken. Engeland is met 1800 soldaten de grootste deelnemer, verder sturen Frankrijk, Italië en Griekenland behoorlijke contingenten. De Nederlandse soldaten maken allen deel uit van de luchtmobiele brigade. Een Deense generaal zal het commando voeren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 16 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.