De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ontketende Armstrong houdt
Tour de France ook tijdens
klimtijdrit in wurggreep

door Bert Schaap

   
 

CHAMROUSSE - Of de tijden van de kannibaal gaan herleven, werd Lance Armstrong gevraagd. Vorig jaar was hij in het hooggebergte mild voor zijn belagers, maar gezien de overmacht waarmee hij de 88e Tour de France regeert, was de vergelijking met Eddy Merckx een hele goede. "Het is niet mijn doel om alle tijdritten en bergetappes te winnen", verklaarde de bescheiden Armstrong in Chamrousse na zijn dubbelslag in de Alpen. "Gezien de voorsprong van Simon en Kivilev zal er in de Pyreneeën collectief agressief gekoerst moeten worden. Want het is toch onmogelijk dat wij deze jongens de Tour laten winnen?"

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 26kb)
Lance Armstrong (Foto: REUTERS)
Waarmee de tweede ronde van het pokerspel werd afgesloten. Na de dreun die de Amerikaanse vuurvreter op l'Alpe d'Huez uitdeelde, vroeg iedereen zich af of de titelverdediger een dag later voldoende gerecupereerd zou zijn. Het antwoord kwam snel. Na een voorzichtige start noteerde Armstrong de snelste tussentijd. Op de meet was hij een minuut rapper dan Jan Ullrich en nam hij een grote hap uit de onwaarschijnlijke voorsprong van Simon en Kivilev.

Om in pokertermen te blijven, sprak Armstrong over een truc speciaal. "Dinsdagavond kwam mijn familie op bezoek. Dat werkte verfrissend en gaf mij een heerlijk gevoel. Ook aan tafel was de sfeer een stuk beter dan tijdens de eerste week. Ik zag de gezichten van de jongens en keek in hun ogen. Die zagen er een stuk beter uit. Ook dat werkte op mijn moraal. We spraken af dat zij het in de klimtijdrit rustig aan zouden doen. Donderdag is de rustdag en dat is ook een goede gelegenheid om te herstellen, hoewel ik er zelf door allerlei verplichtingen een bloedhekel aan heb."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (377x136, 18kb)

Waarna hij opnieuw terug keek op de verbluffende dreun van een uur eerder. "Onze kracht ligt in de trainingskampen. Eerst ging ik alleen met Tyler Hamilton. Vorig jaar kwamen er een paar jongens bij. In het voorjaar waren wij met de halve ploeg op stap. De trainingen waren elke keer weer een race op zich. Toen wij ons kamp in Grenoble hadden opgeslagen, konden wij door de sneeuwval niet over de Madeleine en de Glandon. Het accent kwam daardoor automatisch meer op de klimtijdrit te liggen. Ik ben dit parcours ter verkenning vier of vijf keer opgereden. In een normale etappe zijn er op het tactische vlak honderd mogelijkheden. Een tijdrit als deze betekent gewoon rammen op de momenten dat dat nodig is. Waar moet je je energie voor bewaren? Daar gaat het om. Wij besloten om conservatief van start te gaan om op de klim toe te slaan. De eerste negen kilometer vonden wij het zwaarst. Daar heb ik mijn winst geboekt."

Geletruidrager Simon zag zijn voorsprong met zeven minuten teruglopen. Andrei Kivilev wordt waarschijnlijk morgen, maar uiterlijk zaterdag van zijn tweede plaats verdreven. Hij verloor ruim zes minuten. Waarmee duidelijk wordt dat Armstrong zelf kan bepalen wanneer hij het geel overneemt. Toch zal de kopman van US Postal het komende, beslissende weekeinde, aanmerkelijk minder met zijn krachten smijten dan de afgelopen twee dagen. Elke Tour de France heeft zijn eigen patroon en dat weet ook Lance Armstrong. In 1999 schitterde hij in Sestrières, maar moest hij op de Soulor door een heel diep dal. Vorig jaar beukte hij op de Hautacam omhoog, maar werd de Joux-Plane bijna zijn ondergang. "Ik ben mij er heel erg van bewust dat ik opnieuw de prijs ga betalen. Vanaf nu zal ik heel voorzichtig met mijn energie omspringen."

Met een geruststellende voorsprong op Jan Ullrich en zijn overige rivalen hoeft het Amerikaanse fenomeen zich in de Pyreneeën geen enkele zorg te maken. Dit jaar werden Roberto Heras, winnaar van de Ronde van Spanje en José-Luis Rubiera ingelijfd. De twee Spanjaarden trekken de komende drie dagen hun favoriete hooggebergte in. Daarbij heeft Armstrong de afgelopen twee jaar nog nooit een fatale inzinking beleeft. De 29-jarige vedette lijkt zelfs sterker dan in de twee voorgaande edities. "Lance Armstrong heeft nog een ander niveau. Je wordt niet zomaar elk jaar beter. Alleen met hard werken kan dat worden bereikt."

Dat bewees hij de afgelopen dagen opnieuw. Miguel Indurain hanteerde in zijn regeerperiode ('91-'95) de tijdritten als breekijzer. Lance Armstrong koos de afgelopen dagen de Franse cols uit als slagveld. Dat was een historisch verantwoorde locatie om de Tour in een wurggreep te nemen. De komende drie dagen wordt duidelijk of de topfavoriet bij uitstek zijn hand heeft overspeeld of dat hij nog meer troeven op tafel gooit.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.