De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Kleisterlee-tijdperk gestart
   
 

AMSTERDAM - Hij is niet langer 'de opvolger van', hij is Philips-topman Gerard Kleisterlee. De kersverse president gaf eergisteren tijdens de presentatie van kwartaalcijfers in niet mis te verstane taal zijn visitekaartje af. Het nieuwe credo is Philips-first en een betere onderlinge samenwerking. En wie daar niet naar leeft, kan vertrekken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 9kb)
Gerard Kleisterlee (Foto: Emiel van Lint)
De eigen lijn die Kleisterlee uitzet wordt over het algemeen instemmend begroet. Het beleid van zijn voorganger Cor Boonstra is doorgeschoten, zo luidt de opinie. Boonstra heeft er altijd op gehamerd dat ieder bedrijfsonderdeel verantwoordelijk was voor zijn eigen winstgevendheid.

"Daardoor zijn de divisies voornamelijk bezig zichzelf zo prominent mogelijk op de kaart te zetten. De 'ik-cultuur' regeert", ziet ook Johan Koolen, hoofdonderhandelaar Philips-cao van de Vereniging Hoger Personeel Philips (VHPP). "Het gebrek aan samenwerking en betrokkenheid is absoluut een probleem."

De bepaald niet zachtzinnige woordkeuze van de Philips-topman verbaast Koolen niet. "De bedrijfscultuur snel veranderen krijg je alleen maar voor elkaar door heel duidelijk te zijn." De VHPP-onderhandelaar zegt Kleisterlee niet te kennen als een man van onnodig robuust taalgebruik. "Hij heeft duidelijk bedacht dat dit de manier is om zijn doel te bereiken."

Veel langer wachten kon Kleisterlee ook niet wachten met het tonen van een eigen gezicht, is de mening van analisten. "Om autoriteit af te dwingen, is het belangrijk dat een nieuwe bestuursvoorzitter vlak na zijn aantreden een stevig stempel drukt op de onderneming. Als Kleisterlee de zaak een tijdje had laten sloffen en pas dan op tafel was gaan slaan, zou zijn geloofwaardigheid een deuk oplopen", aldus een analist van Van Lanschot Bankiers.

Dat de nieuwe Philips-topman dreigend opereert, zal volgens de analisten de slagkracht van de beoogde cultuuromslag ten goede komen. "Kleisterlee moet echter wel oppassen die houding niet te lang vast te houden. Constante dreiging motiveert het personeel niet. Dan kan het tegen hem gaan werken", waarschuwt analist Bert Siebrand van SNS Securities.

Dat het management dat verantwoordelijk was voor de settopboxen het eerste slachtoffer is geworden van de harde lijn van Kleisterlee, verbaast Siebrand niet. "Daar is wel erg veel misgegaan. De strategie van het bedrijf in de Verenigde Staten is volledig geflopt. Er werden contracten gesloten met grote klanten zonder dat er sprake was van afnameverplichting. Daarnaast had Philips een te grote keus aan verschillende apparaten. Er kon eenvoudigweg geen winst worden gemaakt."

Een andere zaak die Kleisterlee heeft aangepakt is de zwalkende marketing-strategie. Het reclamebureau Euro RSCG, dat zes jaar geleden de slogan 'Let's make things better' lanceerde, zette hij resoluut aan de kant.

Het Nederlandse reclamebureau Result DDB, onderdeel van de internationale keten DDB Worldwide, mag nu samen met d'Arcy iets doen aan het Philips-imago. De kreet 'Let's make things better' blijft gehandhaafd, maar krijgt vanaf september een nieuwe inhoud, zo wist DBB-voorzitter Pietro Tramontin al te vertellen. Het mediabureau Carat International heeft de zeggenschap gekregen over het mediabudget van $1 miljard en moet de reclamebureaus strategisch aan sturen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.