De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Angst na rede Greenspan
   
 

NEW YORK - Wall Street kreeg gisteren een stortvloed aan informatie te verwerken. Bedrijvennieuws, macro-economische data en een spreekbeurt van Fed-topman Alan Greenspan vochten om de aandacht van beleggers. Die lieten het nieuws nauwelijks op zich inwerken: menigeen koos meteen het hazepad.

De Dow Jones-index wist het verlies uiteindelijk nog redelijk binnen de perken te houden en verloor 0,3% op 10569,83 punten. Bij de Nasdaq was de schade groter. De schermenbeurs daalde 2,5% op 2016,17 punten.

De grootste impact kwam van Greenspan. De centrale bankpresident zei in zijn halfjaarlijkse toespraak voor het Congres "aanzienlijke onzekerheden" te zien omtrent de economische situatie in de VS, de vele renteverlagingen ten spijt.

De Fed. legde de rentelat dit jaar al zes maal lager, maar de strompelende Amerikaanse economie wist de hindernis niet te nemen. Overigens waren analisten het gisteren niet eens over de strekking van Greenspan's betoog: waar de een uit diens woorden een nieuwe renteverlaging optekende (op zich goed voor de aandelenkoersen), hoorde de ander dat hier de bodem wel was bereikt.

Die laatste stellingname kon worden gevoed door cijfers over de consumentenprijzen in de VS. Deze zijn in juni met 0,2% gestegen in vergelijking met de maand ervoor, 0,1% meer dan verwacht. De kerninflatie nam 0,3% toe (+0,2% verwacht). Positief was dat het aantal nieuwe huizen in aanbouw vorige maand met 3% steeg, waar een daling van 1,4% was verwacht. Dit duidt op meer vertrouwen van de consument, aangewakkerd door de lagere rentestand.

Halfjaarcijfers waren er in overvloed. Slechte rapportcijfers werden uitgedeeld aan een reeks techwaarden, waaronder zwaargewichten als Apple (-17,3%), Intel (-3,4%), AOL (-9,7%) en EMC (-11,5%). In de Dow moesten Coca Cola (-1,9%) en American Express (-3,3%) hun resultaten eveneens bekopen met een koersverlies. Het verlies van de Dow werd goeddeels opgevangen door Merck (+4,8%), dat mee lifte op de goede cijfers van branchegenoot Pfizer. Ook de cijfers van Boeing (+1,5%) vielen goed.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.