De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  BANKEN LIJDEN ONDER NEGATIEF SENTIMENT TELECOMSECTOR
Damrak sluit flink lager
   
 

AMSTERDAM - Beleggers waren gisteren duidelijk bang om in de markt te stappen. De kopers lieten het afweten na opnieuw sombere geluiden uit de Verenigde Staten. Het schamele bedrijvennieuws uit eigen land, zoals kwartaalcijfers van ASM Lithography, gaf beleggers eveneens weinig hoop. De AEX sloot 7,41 punten lager op 539,43. De midkappers deden het met een verlies van 7,28 punten op 497,43 niet veel beter.

Opvallend is dat ondanks het ontbreken van concreet negatief nieuws toch veel aandelen in de verkoop werden gedaan. "Beleggers zijn onzeker", meent een handelaar, die eraan toevoegt: "Er wordt voortdurend gesproken over het mogelijke herstel van de conjunctuur, maar telkens wordt dat verder in de toekomst geschoven."

Philips behoorde tot de weinige positieve uitschieters van de dag. Het elektronicaconcern maakte dinsdag nog een miljardenverlies bekend. Ook haalde bestuursvoorzitter Kleisterlee flink uit naar het management. "Philips first", zo is zijn motto. "Iedereen die er anders over denkt, kan verdwijnen", meldde de topman die bovendien niet schroomt om complete bedrijfsonderdelen te sluiten. Gisteren pakte de elektronicagigant echter weer 1,88% op EUR29,20. Daarmee was het koersverlies van dinsdag geheel vergeten.

Het bericht dat maker van machines voor de chipindustrie ASM Lithography verlies leed over de eerste helft van dit jaar deed beleggers gedurende de handel twijfelen. "In eerste instantie leken beleggers tevreden te zijn met het voorspelde verlies, maar de tegenvallende prognose bracht ze op andere gedachten", zei een marktkenner. Vrijwel de gehele dag noteerde het aandeel onder de slotkoers van EUR23,34 van een dag eerder. Maar aan het slot van de handel stond er toch weer een winst van 7 eurocent op het bord. ASML sloot op EUR23,41.

Philips en ASML waren gisteren samen met Getronics (+4 eurocent op EUR3,34 en Fortis (+0,5% op EUR30,06) de enige positieve hoofdfondsen op een verder rood gekleurde beurs.

Koninklijke Olie had met een verlies van 3,8% op EUR63,03 de zwaarste negatieve invloed op de AEX. In heel Europa leden oliefondsen onder de onverwacht hoge oliereserves, met een dalende olieprijs tot gevolg. De prijs van ruwe olie staat nu op het laagste niveau sinds 14 maanden.

Veel technologie- en telecomaandelen leverden een deel van hun waarde in. KPN eindigde ruim 5% in de min op EUR5,63. KPNQwest werd EUR0,41 goedkoper op EUR9,67.

Ook met de banken ging het niet goed. ABN Amro zakte bijna 2% weg op EUR20,16 en ook ING verloor ruim 1% op EUR37,10. Beleggers lijken bang dat de banken grote afschrijvingen zullen moeten doen op leningen aan de in zwaar problemen verkerende telecomsector. ABN Amro maakte gisteren nog bekend de verkoop van de European American Bank (EAB) aan Citibank te hebben afgerond.

Op de Midkap liet onder meer Laurus een veer. Het supermarktconcern is bezig zijn distributiecentra opnieuw in te richten. De geplaagde onderneming onderhandelt met vakbonden over de invoering van tweeploegendiensten in de distributiecentra. Hierdoor moet de bevoorrading van de supermarkten beter gaan lopen. Het aandeel noteerde 2,59% lager op EUR5,65.

Ook Landis viel op met een verlies van bijna 8% op EUR4,85. Van der Moolen moest, in lijn met andere financiële fondsen ruim 4% afstaan en sloot op EUR28,45. Ook ASMI en Vopak waren zwak. Océ won echter 3% op EUR11,65 en was daarmee de grootste stijger onder de midkappers.

Voedingsmiddelenconcern Wessanen neemt de Canadese distributeurs Preisco Foods en Jentash Specialty Foods over. De overgenomen bedrijven hebben een gezamenlijke omzet van ƒ70 miljoen. Wessanen werd 30 eurocent goedkoper op EUR12,10.

Op de lokale markt kelderde ICT Automatisering ruim 20% naar beneden op EUR12,35. Het was daarmee voor de tweede dag op rij de verliezer van de dag. De automatiseerder lijdt onder een winstwaarschuwing, dat het dinsdag voorbeurs gaf.

Mirjam Brinks



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.