De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Troepenmacht Israël
op Westoever versterkt

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Israël heeft gisteren de troepenmacht op de Palestijnse Westoever versterkt als teken van de militaire overmacht. Het is een reactie op een Palestijnse zelfmoordaanslag van maandag waarbij twee militairen omkwamen, en mortieraanvallen op de wijk Gilo bij Jeruzalem die volgens de Palestijnen op hun grond gebouwd is.

Israëls minister van Buitenlandse Zaken, Sjimon Peres, zegt dat zijn land "in tegenstelling tot sommige berichten niet van plan is de Palestijnse gebieden te heroveren". Hij riep wederom de Palestijnse leider Jasser Arafat op meer te doen om de aanvallen door Palestijnse militanten te stoppen.

De stationering van de Israëlische tanks en soldaten is volgens Avi Pazner, een woordvoerder van de Israëlische premier Ariel Sjaron, "een stopteken. De boodschap aan Arafat is stop geweld, stop terrorisme".

Gisteren was die boodschap nog niet aangekomen. Palestijnse groepen vuurden vijf mortieren af op joodse nederzettingen in de Gazastrook. Daarbij vielen geen gewonden. Duizenden gemaskerde Palestijnen bevolkten gisteren het plein voor de Geboortekerk in Bethlehem om wraak te zweren voor de vier door een Israëlische raket gedode Hamas-leden. Om hun belofte kracht bij te zetten werd er driftig in de lucht geschoten.

In het op een steenworp gelegen Gilo sleepten de bewoners met zandzakken. Ze vrezen voor meer mortieraanvallen. In Beit Jala, dat tegenover Gilo ligt, zijn de Palestijnse inwoners die het dichtst bij de frontlinie wonen naar familieleden vertrokken. Zij vrezen de Israëlische wraak.

Arafat noemde de Israëlische troepenbeweging "een gevaarlijke militaire escalatie". Hij wil snel een Arabische top om de acties van Israël te veroordelen en eventuele maatregelen tegen Jeruzalem af te kondigen.

De Palestijnse leider was net terug van een bijeenkomst van de Arabische Liga, waar de Israëlische liquidaties, huisvernietigingen en nederzettingenpolitiek sterk werden veroordeeld. Probleem voor Arafat is echter dat maar weinige Arabische landen tot werkelijke steun bereid zijn. Er is financiële en morele bijstand, maar daar blijft het meestal bij.

De Israëlische legerradio meldde dat het kabinet-Sjaron nieuwe maatregelen tegen terrorisme zal nemen. Welke dat zijn, werd niet vermeld. Na zijn klinkende overwinning op Ehoed Barak zei Sjaron dat hij het Palestijnse probleem anders zou aanpakken.

Behalve dat hij consequent weigert te onderhandelen zolang er nog Palestijns geweld plaatsvindt, wijkt zijn politiek niet zoveel af van die van zijn voorganger. De joodse kolonisten, die een offensief tegen de Palestijnen eisen, zijn dan ook in hem teleurgesteld. Maar de havik Sjaron weigert tot nu toe aan hun eisen tegemoet te komen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.