De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 juli 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Tour de France 2001 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Ministers bereiden
G-8-top voor

Van onze redactie

   
 

ROME - Ter voorbereiding van de G8-top die morgen in Genua begint, zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van de zeven rijkste industrielanden plus Rusland gisteren bijeengekomen in Rome. Vooral het Amerikaanse plan voor een raketschild hield de gemoederen bezig en kan de komende dagen voor controverse gaan zorgen als de leiders van de G-8-landen elkaar ontmoeten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
De Japanse minister Tanaka wordt naar haar plaats gewezen voor de groepsfoto. (Foto: REUTERS)
De ministers houden hun tweedaagse ontmoeting uit veiligheidsoverwegingen in Rome en niet zoals gepland in het schilderachtige badplaatsje Portofino op dertig kilometer van Genua.

Op verzoek van de Italiaanse minister van Buitenlandse Zalen Ruggiero gingen de ministers uit de VS, Canada, Rusland, Japan, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië in op de bezwaren van tegenstanders van globalisering. Ruggiero verklaarde dat de ministers "een gemeenschappelijke zorg voor het lot van de wereld en de minder bedeelden delen".

Het raketschild domineerde echter de discussie. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell had een onderonsje met zijn Russische ambtgenoot Ivanov. Ook president Bush zal op de top in Genua zijn Russische collega Poetin afzonderlijk spreken over het controversiële raketschild, dat door Moskou beschouwd wordt als een schending van het ABM-verdrag uit 1972.

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken, John Manley, riep de VS op alle wapenverdragen, en met name het ABM-verdrag, te respecteren. Manley zei bezorgd te zijn over de relatie met China en Rusland mocht Amerika het verdedigingsschild toch doorzetten.

Groot-Brittannië en Italië steunen de plannen van de VS. Frankrijk en Duitsland zijn sceptisch en eisen meer uitleg. Ook deze landen vrezen voor de relaties met Rusland en China. Bovendien betwijfelen zij de technische haalbaarheid van het plan.

Volgens Powell verliep het gesprek met zijn Russische collega Ivanov "zeer, zeer vriendelijk". Toch zijn de verhoudingen tussen de landen gespannen. Niet alleen vanwege het raketschild, maar ook omdat de Russen eerder deze maand een Brits-Amerikaans plan voor 'slimme' sancties tegen Irak blokkeerden. Vorige maand ontmoetten Bush en Poetin elkaar voor het eerst. Bush noemde zijn Russische tegenhanger toen "eerlijk en betrouwbaar".

Het oplaaiende geweld tussen Israël en de Palestijnen staat in Rome ook hoog op de agenda. Verder spreken de G8-ministers over het klimaatverdrag van Kyoto, de instabiele situatie op de Balkan en de wereldwijde aids-problematiek.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 juli 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.